Franta, urmatoarea victima a crizei din zona euro?

Sambata, 07 Iulie 2012, ora 10:01
2676 citiri
Franta, urmatoarea victima a crizei din zona euro?
Foto: Daylife

Programul noului guvern din Franta ar putea destabiliza economia tarii, si asa fragila, si ar putea sa transforme tara in noua victima a crizei datoriilor din zona euro, potrivit analistilor.

Desi unele elemente ale bugetului sunt laudabile, altele ar risca sa adanceasca Franta in stagnare economica sau chiar scadere, fiind nevoie de reforme serioase in aparatul de stat, mult prea mare, precum si in sistemele de asigurari sociale de sanatate si pensii, considerate mult prea generoase.

Guvernul Frantei, condus de Partidul Socialist, are puterea politica si conexiunile necesare pentru a realiza schimbari importante intr-un timp record. Pe de alta parte, ideologia partidului pare mai importanta decat logica, iar Franta s-ar putea gasi in aceeasi situatie cu vecinii sai, Italia si Spania, potrivit analistilor citati de CNN Money.

Franta, care nu prea respecta regula Uniunii Europene de a pastra un deficit bugetar de sub 3 la suta, are, in prezent, un deficit de 5,2 procente din PIB, potrivit unui audit independent. Aceasta "gaura" in buget a aparut dupa ce noul guvern a anuntat renuntarea la unele masuri de austeritate puse la cale de precedentii conducatori.

In plus, estimarile de crestere economica sunt mai proaste, noul guvern estimand doar un 0,3 la suta, in 2012, fata de 0,7%, in prognozele anterioare. Pentru 2013, de asemenea, se estimeaza o crestere economica de 1,2%, fata de 1,75%.

Partidul Socialist a castigat pe baza unei platforme electorale in care se spunea ca va reduce deficitul bugetar la zero, pana in 2017. Pentru acest lucru, ar fi necesar un deficit de maximum 4,5% din PIB in 2012, si de 3% anul viitor. Astfel, ar trebui ca guvernul sa taie inca 6 - 10 miliarde de euro din cheltuieli, in plus fata de reducerile anuntate anterior.

Totusi, pentru a acoperi gaurile din buget, guvernul socialist se bazeaza pe majorarea taxelor si impozitelor, in special asupra investitorilor, companiilor mari si a bogatilor. Potrivit proiectiei bugetare revizuite, ar trebui sa stranga inca 7,2 miliarde de euro in 2012, din taxele suplimentare.

Acestea includ o taxa pentru cetatenii francezi bogati, definiti de guvern drept persoane care obtin peste 1 milion de euro pe an. Nivelul taxei: nu mai putin de 75%. La buget, acest lucru ar insemna 2,3 miliarde de euro in plus pe an. Asta in cazul in care francezii bogati nu isi vor transfera averile sau nu se vor muta cu totul in tari cu un sistem fiscal mai agreabil. De altfel, premierul britanic, David Cameron, a declarat deja ca va scoate "covorul rosu" pentru a primi in tara sa oamenii si companiile cu multi bani din Franta.

La randul lor, investitorii vor trebui sa plateasca 3% taxa pe dividende, din care guvernul va strange circa 300 de milioane de euro. Exista si un plan pentru majorarea taxei pe tranzactii, de la 0,1 la 0,2%, reprezentand inca 350 de milioane de euro la bugetul de stat.

Ambele taxe vor "atarna" greu de gatul marilor companii si vor descuraja investitiile, tranzactiile, firmele de brokeraj si orice alte tranzactii taxabile. De asemenea, multi cetateni francezi care lucreaza in afara tarii vor ezita mult inainte de a trimite bani inapoi in tara, de teama ca statul va opri cea mai mare parte.

Din propunerile guvernului lipsesc cu desavarsire reducerile de cheltuieli, deoarece acest lucru ar contrazice politica "pro-crestere" a socialistilor, fata de cea "pro-austeritate" a predecesorilor.

In cele din urma, insa, socialistii vor fi nevoiti sa capituleze in fata nevoii stringente de a face rost de 33 de miliarde de euro pentru a acoperi gaura din bugetul pe 2013, mai ales ca toate majorarile de taxe nu duc decat la scaderea economiei.

De asemenea, Franta ar putea avea de a face cu o criza bancara pe modelul spaniol, daca nu isi va sprijini sistemul bancar slabit. Pe langa faptul ca aplica bancilor taxe mai mari, guvernul francez a "racit" relatiile cu marile grupuri bancare, gen Societe Generale si BNP Paribas.

Bancile detin si multe credite neperformante, inclusiv din cauza obligatiunilor de stat grecesti si spaniole.

Potrivit analistilor, urmatoarele saptamani vor fi cruciale pentru Franta, care ar putea fi retrogradata de agentiile de evaluare financiara, iar, daca guvernul nu ia masuri concrete pentru reduceri de cheltuieli, este posibil sa apara o scadere semnificativa a ratingului tarii, transformand Franta in victima sigura a crizei financiare.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#criza economica Franta, #masuri guvern socialist Franta , #zona euro