Germania da lumii ce isi doreste

Duminica, 24 Noiembrie 2013, ora 14:42
4754 citiri
Germania da lumii ce isi doreste
Foto: Business Recorder

Structura economiei Germaniei s-a aflat in centrul dezbaterilor politice de la debutul crizei din zona euro.

Economisti si lideri politici din regiune au sustinut ideea ca Germania trebuie sa cheltuiasca mai mult si sa economiseasca mai putin, concentrandu-se asupra importurilor in detrimentul exporturilor, pentru a sprjini cresterea in Europa.

Cele mai recente date economice din Germania chiar indica o orientare in aceasta directie. Potrivit indicatorilor pentru trimestrul al treilea, economia tarii pare sa dea lumii exact ce a cerut: consum intern si investitii, scrie Quartz.

Economia Germaniei a crescut in perioada iulie-august cu 0,3% fata de trimestrul anterior si cu 1,1% fata de intervalul corespunzator din 2012.

Principala contributie la aceasta crestere au avut-o investitiile de capital, care au crescut cu 1,6%, realizate in special in sectorul constructiilor. Totodata, companiile au investit mai mult in echipamente. Iar acesta a fost al doilea trimestru consecutiv in care s-a inregistrat o crestere puternica a investitiilor per ansamblu. Cheltuielile guvernamentale au avansat cu 0,5%.

Cererea interna a fost cu 0,7% mai mare. Mai mult, exporturile Germaniei au crescut cu doar 0,1% in trimestul trei, in timp ce importurile au avansat cu 0,8%.

Critici dure la adresa competitivitatii Germaniei

Germania jefuieste intreaga lume - economist

Germania a fost in ultima perioada tinta unor critici dure din partea celor care sustin ca afecteaza redresarea economica a zonei euro prin competitivitatea sa. Comisia Europeana a decis inceperea unei investigatii cu privire la excedentului comercial excesiv al Germaniei.

Totusi, nu toate tarile europene sunt nemultumite de exporturile puternice ale Germaniei. Spania profita de aceasta situatie, potrivit ministrului Economiei.

"Cel mai important sprijin pe care Spania il poate primi din partea Germaniei in prezent este ca ritmul exporturilor sale sa continue", a spus ministrul Luis de Guindos, potrivit Financial Times.

Astfel, Spania exporta bunuri intermediare in Germania, unde sunt create produsele finite ce vor fi vandute in alte tari.

Joerg Asmussen, membru al consiliului executiv al Bancii Centrale Europene si fost consilier al lui Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finante, a subliniat ca Germania contribuie deja la cresterea din Europa. Excedentul comercial al Germaniei in raport cu zona euro a scazut la mai putin de jumatate fata de 2007 si a "disparut virtual" cu tarile puternic afectate de criza.

"Este prea simplist sa presupui ca daca Germania devine mai putin competitiva acest lucru va ajuta in mod automat alte tari - ar putea chiar sa le afecteaze. Solutia pentru redresare este ca alte tari sa devina mai competitive. Trebuie sa maximizam presiunile privind competitivitatea pentru a dobandi o mai mare eficienta, inovatie si crestere a productivitatii", a spus Asmussen, conform Wall Street Journal.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#economie Germania Europa, #exporturi Germania zona euro, #consum Germania, #Germania competitivitate , #zona euro