Germania jefuieste intreaga lume - economist

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 20:00
8382 citiri
Germania jefuieste intreaga lume - economist

Politica economica a Germaniei este gresita din multe puncte de vedere, considera Adam Posen, fost membru al comitetului de politica monetara al Bancii Angliei si presedintele Peterson Institute for International Economics.

Criticata la nivel international pentru surplusul comercial si beneficiile pe care le de pe urma unei monedei mai slabe, politica economica a Germaniei cauzeaza probleme in intreaga lume.

"In primul rand, nu isi plateste muncitorii in raport cu productivitatea obtinuta, astfel ca isi inseala propria forta de munca. In al doilea rand, nu investeste nici in sectorul public, nici in sectorul privat", a spus economistul american pentru CNBC.

Prin urmare, competitivitatea Germaniei rezida in salariile mici platite.

In plus, a continuat Posen, Germania jefuieste Europa si restul lumii prin faptul ca exporturile sale sunt avantajate de un euro mai slab decat ar fi marca germana ca urmare a vulnerabilitatilor altor tari.

El a adaugat ca germanii nu au restructurat inca toate imprumuturile neperformante pe care le-au acordat tarilor din sudul Europei, spre deosebire de Franta, Finlanda si Austria.

Daca liderii germani ar fi renuntat la o parte din banii imprumutati si ar fi investit in tara si in proprii lor oameni, dezechilibrele care exista in prezent din Europa ar fi fost reduse, considera Posen.

Comisia Europeana ar putea lua in considerare demararea unei investigatii pentru a stabili daca actualul surplus de cont curent al tarii afecteaza in mod negativ restul regiunii. In Germania, surplusul comercial a atins un nivel record in luna septembrie.

"Vreau ca Germania sa joace corect" - ministru francez

Dependenta de exporturi a tarii a atras critici si din alte parti ale Europei, precum si din partea Trezoreriei americane. Autoritatilor germane li s-a transmis ca ar trebui sa isi incurajeze populatia sa cheltuiasca mai mult pe bunurile de import pentru a stimula cresterea si in restul Europei, zona lovita de o criza a datoriilor suverane incepand din 2008.

De asemenea, ministrul francez al Economiei, Benoit Hamon, a cerut Germaniei sa majoreze salarii pentru a asigura o competitie mai corecta. El a acuzat aceasta tara ca urmareste sa obtine avantaje necuvenite fata de restul Europei mentinand salariile scazute in mod artificial si a cerut urmatoarei coalitii de guvernare sa "joace corect".

"Vreau ca Germania sa aiba o politica sociala in care competitivitatea sa nu se bazeze pe salarii de 400 de euro pe luna. Vreau ca Germania sa nu isi bazeze economia agricola pe salarii de sapte euro pe ora. Asta este ceea ce imi doresc pentru urmatorul guvern german. Vreau sa joace corect, cu un model economic care nu este bazat pe o competitie intre cei care isi pot plati angajatii cel mai putin", a afirmat Hamon, potrivit BBC.

Salariul minim ar urma sa reprezinte un subiect important in negocierile dintre principalul partid de opozitie din Germania, Partidul Social-Democrat, si partidul de centru dreapta al cancelarul Angela Merkel in vederea constituirii coalitiei de guvernare.

Pe de alta parte, Nicholas Spiro, director la Spiro Sovereign Strategy, considera ca acuzatiile la adresa Germaniei sunt fundamentate gresit.

"Surplusul extern al Germaniei are putin de a face cu deceniile de administrare fiscala proasta din Grecia sau cu vulnerabilitatile culturale de lunga durata din Italia si Franta", a spus Spiro pentru CNBC.

Totusi, analistul a admis ca, desi natiunile din sudul Europei au facut progrese uriase, Germania nu a facut multe pentru a-si reechilibra economia prin stimularea cererii interne.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Germania exporturi, #Germania avantaje euro, #critica salarii mici Germania, #salarii mici germania , #zona euro