Germania lasa Spania in mijlocul furtunii?

Joi, 31 Mai 2012, ora 19:40
4366 citiri
Germania lasa Spania in mijlocul furtunii?
Foto: Arhiva

Spania ar putea deveni principala problema a Europei, avand in vedere ca Germania, cea mai mare economie a continentului, nu vrea sa-i intinda o mana de ajutor.

Guvernul premierului Mariano Rajoy nu poate face fata problemelor care devin din ce in ce mai multe, noteaza Reuters.

Premierul Spaniei: Riscam sa intram in incapacitate de plata

Oficialii se grabesc sa faca declaratii linistitoare, in speranta ca acest lucru va calma pietele, insa se contrazic intre ei, in timp ce planurile se schimba de pe-o zi pe alta.

Dupa saptamani intregi in care au sustinut ca una din cele mai mari banci spaniole, Bankia, nu are nevoie de capital nou, guvernantii au anuntat, vineri, ca a primit 23 de miliarde de euro, pentru a nu intra in faliment, aceasta fiind cea mai recenta gafa a conducerii spaniole.

A patra mare banca din Spania, in pericol?

Ministrii inca nu au explicat de unde vor gasi acesti bani, avand in vedere ca tara se confrunta cu o acuta criza de finantare a datoriei in crestere.

Vestile despre Bankia au fost devastatoare pentru pietele fragile. Actiunile de pe bursa spaniola au atins nivelul minim al ultimilor 9 ani, euro a scazut mult fata de dolar, iar investitorii si-au pierdut increderea in aceasta tara, avand in vedere ca dobanda la obligatiunile guvernamentale aproape a atins nivelul critic de 7%, considerat nesustenabil.

Spania a reusit sa reziste mult timp pe cont propriu, iar acum trebuie sa treaca printr-o perioada dureroasa, dar necesara, in care trebuie sa isi micsoreze sectorul bugetar, sa taie din cheltuieli si sa isi mareasca competitivitatea. Insa Guvernul face tot ceea ce trebuie, dand dovada de seriozitate. In plus, se bucura si de o majoritate confortabila in Parlament.

Oficialii iberici considera ca partenerii internationali nu inteleg ca exporturile Spaniei au crescut mai mult decat in oricare alta tara europeana, in ultimii trei ani, ca a reformat piata muncii, a redus din cheltuieli si a facut publice problemele bancilor.

In acest moment, ministrii spun ca Madridul are nevoie de sprijin din partea partenerilor internationali, pentru a trece prin cea mai acuta faza a crizei, si de timp, pentru ca efectele reformelor sa inceapa sa se vada.

Insa Germania, cea care plateste factura pentru toate deciziile luate la nivel european, inca nu a indeplinit cerintele lui Rajoy.

Problemele Spaniei

Avand in vedere ca dobanda la obligatiunile spaniole se apropie vertiginos de nivelul de 7%, iar investitorii fug de Spania, Guvernului de la Madrid ii va fi extrem de greu sa refinanteze datoria de 98 de miliarde de euro si sa gaseasca alte 52 de miliarde de euro, pentru a-si finanta deficitul din acest an.

Bancile abia mai dau imprumuturi, cu rate extrem de ridicate, fapt ce pune presiune pe companii si mareste riscul de falimente. Institutiile au acordat firmelor 44,6 miliarde de euro, la sfarsitul lunii martie, jumatate din suma care era imprumutata in timpul boom-ului imobiliar, din 2007, iar contractia in acest sector va continua si in lunile care urmeaza.

Consumatorii amana achizitii importante si nu mai fac atat de multe cheltuieli, iar crestere costurilor de finantare au devenit o obsesie nationala, inca de la inceputul crizei.

Guvernul recunoaste ca situatia e critica. Potrivit unor surse, Rajoy a facut presiuni la Bruxelles, Berlin si Banca Centrala Europeana (BCE), pentru ca aceastea sa garanteze toate depozitele bancare din zona euro, sa cumpere datoria Spaniei, pentru a reduce dobanda la obligatiuni si pentru a calma pietele, pentru o mai mare integrare fiscala si pentru a permite fondului european de salvare imprumute direct banii necesari pentru recapitalarizarea bancilor. Insa BCE a rezistat acestor propuneri, insistand ca Spania sa faca rost de banii necesari din vanzarea obligatiunilor.

"Spania trece printr-o criza majora de incredere. Pietele se descurca bine cu titlurile riscante, insa urasc nesiguranta, care, in acest moment, ucide Spania", a precizat un oficial european.

Lipsa de implicare a Germaniei ii enerveaza pe spanioli

Analistii si bancherii straini considera ca Madridul face un pariu riscant, consderand ca Germania si BCE vor "face ceea ce trebuie" si vor veni in sprijinul Spaniei.

Berlinul a fost cel mai puternic opozant al cresterii fondului european de salvare, al garantarii tuturor depozitelor bancare si al introducerii eurobondurilor.

In schimb, cea mai mare economie a zonei euro a promovat austeritatea, invitand statele din sud sa adopte reforme structurale, sa-si imbunatateasca competitivitatea si sa reduca costurile de imprumut.

Din aceasta cauza, resentimentul din Madrid este extrem de apasat.

"Tarile care aplica reformele ar trebui recompensate cumva, in loc sa fie pedepsite. Este imposibil sa le explici cetatenilor de ce ceea ce salveaza ei prin austeritate va fi cheltuit pentru a finanta datoria si pentru a scadea costurile de imprumut", a declarat vicepremierul Soraya Saenz.

Multi bancheri, insa, considera ca Spania este prea mare pentru a se prabusi.

"Daca a patra economie a zonei euro va cadea, atunci Europa va fi distrusa. Astfel, Germania trebuie sa decida ce vrea sa faca. Putea sa lase Grecia sa iasa din uniunea monetara, insa cu Spania nu are de ales. Intr-un final, Berlinul va face ceea ce trebuie si va ajuta Madridul", a declarat un oficial.

Vicepremierul spaniol spune ca este in joc viitorul Europei.

"Daca UE nu isi reintareste zona euro cu un fel de mecanism salvator, atunci nu mai este vorba despre cine pleaca, ci despre insasi UE. Ce va fi Europa fara euro?", se intreaba, retoric, acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#Germania criza datorii Spania, #Germania criza Spania, #criza Spania , #zona euro