Germania nu mai poate salva zona euro

Duminica, 13 Mai 2012, ora 08:56
4654 citiri
Germania nu mai poate salva zona euro
Foto: The Telegraph

Chiar daca vrea sa implementeze unele decizii care sa ajute partenerii sai europeni, Germania a inceput sa isi piarda speranta ca Grecia va mai ramane in zona euro.

Alexis Tsipras, seful partidului radical de stanga Syriza, care a creat o mare surpriza la alegerile de duminica, castigand locul doi in alegerile parlamentare din Grecia, a respins planul de austeritate al Berlinului, numindu-l "barbar" si "neproductiv".

In mod ironic, el conduce un BMW, o masina de marca a nemtilor, si nu se poate impaca cu ideea ca Greciei i-ar fi mai bine sa iasa din zona euro si sa scape de recesiune, noteaza The Telegraph.

Somajul in randul tinerilor eleni l-a depasit pe cel al spaniolilor, ajungand la 53,8%.

Sistemul bancar este in insolventa, creditele se prabusesc, iesirile de capital se inmultesc, iar afacerile care dau faliment cresc pe zi ce trece. Cat timp Grecia va ramane in euro, nu exista vreo modalitate prin care sa stimuleze cresterea economica.

Insa odata cu alegerea lui Francois Hollande in functia de presedinte al Frantei, Tsipras spera ca austeritatea va fi inlocuita cu expansiunea fiscala.

In mod cinic, Grecia foloseste aceeasi carte pentru a castiga concesii, mai scrie publicatia citata.

Astfel, elenii ameninta ca daca ei vor iesi din zona euro, atunci se va crea un haos. Insa s-au bazat prea mult pe acest lucru, mai ales ca Germania incepe sa se obisnuiasca cu aceasta idee.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, este de parere ca zona euro poate face fata unei iesiri a Greciei, ridicand presiunea asupra liderilor politici eleni care se zbat sa formeze un guvern in mijlocul sentimentului tot mai ridicat impotriva masurilor de austeritate.

Germania: Putem face fata iesirii Greciei din zona euro

"Riscul unei molipsiri a celorlalte tari ale zonei euro a fost redus, iar zona euro ca un intreg a devenit mai rezistenta. Notiunea ca nu vom putea reactiona intr-un timp scurt la ceva neprevazut este gresita", a afirmat acesta.

Germania ar putea sa-si asume un risc si sa scoata Grecia din zona euro, sustinand ca are incredere ca zona euro va rezista fara statul elen si pare ca va lua decizii in acest sens.

Banca centrala, Bundesbank, ar putea permite cresterea ratei inflatiei, tocmai pentru ca tarile partenere sa isi creasca competitivitatea.

Insa este prea tarziu. Aceasta masura trebuie implementata acum 2 ani, pentru a avea efectul scontat. In prezent, natiunile europene au un deficit enorm, care nu poate fi atenuat doar printr-o crestere usoara a cererii din Germania.

Odata ce o tara decide sa renunte la euro si sa se reintoarca la moneda nationala, contagiunea va fi imposibil de tinut in frau. Iesirile de capital se vor intensifica si se vor extinde la celelalte tari, fapt ce va produce ruperea zonei euro.

In aceste conditii, cea mai mare economie din uniunea monetara, nici chiar daca va vrea, nu va mai putea salva zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#Germania salvare zona euro, #iesire Grecia zona euro, #Germania zona euro , #zona euro