Germania nu mai poate salva zona euro

Duminica, 13 Mai 2012, ora 08:56
4451 citiri
Germania nu mai poate salva zona euro

Chiar daca vrea sa implementeze unele decizii care sa ajute partenerii sai europeni, Germania a inceput sa isi piarda speranta ca Grecia va mai ramane in zona euro.

Alexis Tsipras, seful partidului radical de stanga Syriza, care a creat o mare surpriza la alegerile de duminica, castigand locul doi in alegerile parlamentare din Grecia, a respins planul de austeritate al Berlinului, numindu-l "barbar" si "neproductiv".

In mod ironic, el conduce un BMW, o masina de marca a nemtilor, si nu se poate impaca cu ideea ca Greciei i-ar fi mai bine sa iasa din zona euro si sa scape de recesiune, noteaza The Telegraph.

Somajul in randul tinerilor eleni l-a depasit pe cel al spaniolilor, ajungand la 53,8%.

Sistemul bancar este in insolventa, creditele se prabusesc, iesirile de capital se inmultesc, iar afacerile care dau faliment cresc pe zi ce trece. Cat timp Grecia va ramane in euro, nu exista vreo modalitate prin care sa stimuleze cresterea economica.

Insa odata cu alegerea lui Francois Hollande in functia de presedinte al Frantei, Tsipras spera ca austeritatea va fi inlocuita cu expansiunea fiscala.

In mod cinic, Grecia foloseste aceeasi carte pentru a castiga concesii, mai scrie publicatia citata.

Astfel, elenii ameninta ca daca ei vor iesi din zona euro, atunci se va crea un haos. Insa s-au bazat prea mult pe acest lucru, mai ales ca Germania incepe sa se obisnuiasca cu aceasta idee.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, este de parere ca zona euro poate face fata unei iesiri a Greciei, ridicand presiunea asupra liderilor politici eleni care se zbat sa formeze un guvern in mijlocul sentimentului tot mai ridicat impotriva masurilor de austeritate.

Germania: Putem face fata iesirii Greciei din zona euro

"Riscul unei molipsiri a celorlalte tari ale zonei euro a fost redus, iar zona euro ca un intreg a devenit mai rezistenta. Notiunea ca nu vom putea reactiona intr-un timp scurt la ceva neprevazut este gresita", a afirmat acesta.

Germania ar putea sa-si asume un risc si sa scoata Grecia din zona euro, sustinand ca are incredere ca zona euro va rezista fara statul elen si pare ca va lua decizii in acest sens.

Banca centrala, Bundesbank, ar putea permite cresterea ratei inflatiei, tocmai pentru ca tarile partenere sa isi creasca competitivitatea.

Insa este prea tarziu. Aceasta masura trebuie implementata acum 2 ani, pentru a avea efectul scontat. In prezent, natiunile europene au un deficit enorm, care nu poate fi atenuat doar printr-o crestere usoara a cererii din Germania.

Odata ce o tara decide sa renunte la euro si sa se reintoarca la moneda nationala, contagiunea va fi imposibil de tinut in frau. Iesirile de capital se vor intensifica si se vor extinde la celelalte tari, fapt ce va produce ruperea zonei euro.

In aceste conditii, cea mai mare economie din uniunea monetara, nici chiar daca va vrea, nu va mai putea salva zona euro.

Citeste si:
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
PSD, nou atac la PNL: ”Suntem la guvernare pentru că nu ne doream ca nivelul de trai al românilor să se prăbușească”
Senatorul PSD Florian Bodog a declarat luni, 29 noiembrie, că social-democrații au decis să facă parte din actuala coaliție pentru că ”românii merită un tratament mai bun.” Fostul...
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
PSD anunță modificări la legea Certificatului de vaccinare: ”De doi ani, o parte a populației a fost forțată să accepte unele măsuri”
Proiectul de lege privind introducerea Certificatului de vaccinare ar putea fi schimbat astfel încât să fie un parteneriat, nu o măsură de coerciție împotriva românilor, a anunțat luni, 29...