Germania vrea sa privatizeze toata Grecia ca sa o scoata din criza

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 19:36
3829 citiri
Germania vrea sa privatizeze toata Grecia ca sa o scoata din criza
Foto: Flickr

Toate activele publice ale Greciei ar trebui incluse intr-o singura structura, evaluata la 125 de miliarde de euro, care sa fie vanduta unei institutii europene finantate de stat, similara fondului de salvare deja existent, potrivit unui plan realizat de consultanti foarte influenti in guvernul cancelarului german, Angela Merkel.

Numit "Eureca", planul redactat de consultanti, condusi de Martin Witting, director executiv al grupului Roland Berger, are sase faze principale si ar trebui sa salveze Grecia, relateaza La Tribune.

Astfel, dupa primul pas, cel al adunarii activelor publice, inclusiv banci, imobiliare, companii de telefonie, porturi, sub umbrela unei singure structuri, ar urma privatizarea lor, pana in anul 2025.

Cele 125 de miliarde de euro care ar putea fi obtinuti in acest mod ar permite Greciei sa-si plateasca creditele, astfel incat rata datoriilor din PIB sa scada de la 145% la 88%.

Un al patrulea pas prevede ca institutia europeana care ar cumpara activele sa investeasca 20 de miliarde de euro in restructurarea lor, astfel incat sa le ridice valoarea cu 50 de miliarde de euro.

Valoarea investitiilor ar putea fi majorata cu 10 - 15 miliarde de euro, din fonduri europene pe care Grecia nu le poate utiliza in prezent. Aceasta injectie de capital ar echivala cu 8 la suta din PIB si ar permite tarii sa revina la crestere economica de 5% pe an, in urmatorii 3 - 4 ani.

Avand in vedere si cresterea incasarilor din taxe, Grecia ar putea incepe un program de rascumparare a datoriilor de 1% din PIB pe an, astfel ca, pana in 2018, sa treaca sub nivelul maxim admis, de 60% din PIB.

Daca privatizarea activelor aduce un surplus, aceasta suma ar fi platita Greciei, iar, in cazul in care vor fi pierderi, Grecia va trebui sa suporte cheltuielile. Potrivit calculelor facute de consultantii germani, chiar daca nu ar fi efectuata nicio privatizare, ceea ce este putin probabil, datoria s-ar reduce la sub 70% din PIB.

Ultima faza, a sasea, prevede reducerea la zero a castigurilor speculatorilor care nu cred in salvarea Greciei sau a zonei euro si care pariaza pe prabusirea obligatiunilor elene, spaniole, italiene si irlandeze.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#vanzare active Grecia, #plan german Grecia, #criza datorii Grecia , #zona euro