Germania vrea sa salveze zona euro, dar are cum?

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 09:19
2210 citiri
Germania vrea sa salveze zona euro, dar are cum?
Foto: Daylife

Cabinetul cancelarului german, Angela Merkel, a aprobat, miercuri, extinderea fondului de salvare europeana, marcand inceputul unei lupte de o luna pentru a convinge membrii mai conservativi din coalitie sa sprijine masurile necesare pentru stoparea crizei datoriilor din zona euro.

Ingrijorati de faptul ca Germania ar putea ceda prea multa putere Bruxelles-ului, mai multi membri din coalitia de centru-drepta condusa de Angela Merkel au amenintat sa voteze impotriva acordarii unor puteri mai mari acestui fond, Facilitatea pentru Stabilitatea Financiara Europeana (EFSF), la intrunirea Parlamentului, pe 29 septembrie.

Pe plan intern, daca acestia vor vota impotriva, Merkel va fi nevoita sa se bazeze pe partidele din Opozitie pentru a trece legea si ar putea fi obligata sa dizolve Parlamentul si sa organizeze alegeri anticipate.

Insa cel mai important este impactul votului asupra investitorilor, acesta fiind un semn ca liderii zonei euro vor face orice pentru a-si salva uniunea monetara. In plus, daca Berlinul insista ca Parlamentul sa aiba un cuvant mai important de spus in cadrul EFSF, alte tari ar putea face acelasi lucru, limitand capacitatea fondului de a interveni rapid in tarile grav afectate de criza.

Potrivit lui Norbert Barthle, expert in buget in cadrul coalitiei, fondul nu trebuie blocat in proceduri parlamentare. Printre propuneri, se numara o metoda prin care Parlamentul german sa fie consultat in momentul folosirii banilor din fond. "Speram ca aceasta propunere ii va convinge pe criticii care sunt ingrijorati ca Parlamentul nu va avea puteri destule in cadrul fondului", a spus Barthle, pentru Reuters, adaugand ca EFSF va fi, in continuare, capabil sa actioneze rapid in cazul unei crize.

Miercuri, coalitia a fost de acord sa fie majorat aportul Germaniei in cadrul fondului de la 123 de miliarde de euro la 211 miliarde de euro, dintr-un total de 440 de miliarde de euro.

"Guvernul german si-a reafirmat hotararea de a asigura stabilitatea zonei euro cu un set de masuri puternice, la nivelul zonei euro", a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, citat de Bloomberg.

Totusi, Merkel trebuie sa faca fata presiunilor din partea celor care sunt de parere ca Germania, cea mai mare economie din lume si cel mai important contributor la fondul de salvare pentru Grecia, Portugalia si Irlanda, cheltuie prea mult din banii contribuabililor pentru viitorul acestor fonduri.

"Este o problema fundamentala pentru copiii si nepotii nostri, pe care i-am incarcat deja cu munti de datorii si acum adaugam si riscuri majore", a declarat Wolfgang Bosback, presedintele grupului parlamentar al Partidului Crestin Democrat. "Nu sunt impotriva ajutarii Greciei. Dar nu cred ca datorii si mai mari ii sunt de ajutor", a precizat acesta.

Pe de alta parte, si restul tarilor din zona euro discuta pe marginea diverselor optiuni pentru a lupta impotriva crizei datoriilor.

Ministrul austriac de Finante, Maria Fekter, este de parere ca taxarea garantiilor pe care Grecia le prezinta pentru a primi imprumuturi s-ar putea dovedi o solutie fiabila, astfel incat tara sa nu mai aiba nevoie de inca un pachet de sprijin financiar.

"Daca garantiile vor fi legate de o taxa, daca vor costa ceva, asa cum costa si garantiile bancare, atunci dorinta oricui pentru ele va fi limitata. Astfel de modele conforme cu piata se afla in discutie acum", a spus Fekter.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Angele Merkel, #fond salvare, #criza datorii zona euro , #zona euro