Germanii nu sunt dispusi sa salveze oligarhii rusi

Luni, 04 Februarie 2013, ora 12:13
2621 citiri
Germanii nu sunt dispusi sa salveze oligarhii rusi
Foto: Bloomberg

Un lider important al Partidului Democratii Liberi, partenerul coalitiei de guvernare a cancelarului Angelei Merkel, precum si mai multi parlamentari germani au declarat, duminica, ca sunt de acord sa ajute Cipru, doar daca acesta va lua masuri impotriva spalarii de bani si va implementa masuri structurale.

Cipru a solicitat un imprumut din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International, insa intampina rezistenta din partea Germaniei, principalul finantator al zonei euro, scrie Bloomberg.

Problemele Ciprului sunt legate de expunerea bancilor sale fata de Grecia, iar germanii vad insula ca un paradis fiscal popular printre oligarhii rusi.

In contextul alegerilor nationale care vor avea loc in septembrie in Germania, Merkel nu este dispusa sa insiste pentru actiuni care ar putea nemultumi electoratul, dupa experienta legata de ajutoarele acordate Greciei si altor tari indatorate din zona euro.

"Un lucru este clar: fara introducerea unor masuri de control in ceea ce priveste spalarea de bani si reformele structurale necesare, nici nu se pune problema unui ajutor financiar", a spus Rainer Bruederle, unul dintre liderii Partidului Democratii Liberi.

De asemenea, o parte dintre membrii conservatori ai coalitiei sunt sceptici cu privire la acest aspect. Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a indicat ca Germania nu ar trebui sa se grabeasca sa ia o decizie.

Michael Fuchs, membru conservator al Parlamentului german, a spus pentru Der Spiegel:

"Nu cred ca Cipru este relevant din punct de vedere sistemic si doar in acest caz poate ajuta Mecanismul European de Stabilitate."

Si membrii opozitiei social-democrate sunt mai stricti in ceea ce priveste Cipru.

"Cipru este bazat pe un model de afaceri care ne afecteaza pe toti si acum se presupune ca trebuie sa fie salvat de UE. Partidul Social Democrat nu va spijini acest lucru. Exista limite", a spus parlamentarul social-democrat Johannes Kahrs.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#Germania ajutor financiar Cipru, #UE imprumut Cipru , #zona euro