Grecia, abandonata de Europa? Anuntul ingrijorator venit din partea BCE

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 19:33
4925 citiri
Grecia, abandonata de Europa? Anuntul ingrijorator venit din partea BCE
Foto: Facebook/Alexis Tsipras

Oficialii Bancii Centrale Europene (BCE) se pregatesc pentru iesirea Greciei din zona euro, arata ziarul german Der Spiegel.

Potrivit unor surse din interiorul institutiei, sefii BCE se gandesc la metode prin care restul statelor din uniunea monetara sa reziste daca acest scenariu va avea loc.

Der Spiegel precizeaza ca BCE a refuzat sa comenteze informatia.

Vineri seara au loc discutii intre ministrii de Finante din zona euro, in contextul in care Grecia a trimis o notificare prin care cere o extindere a programului de finantare, insa acesta a fost respins de Germania.

Se pregateste Europa de o iesire a Greciei din zona euro? - LIVE

Ce cuprinde cererea Greciei

Grecia a fost de acord sa pastreze balanta fiscala pe parcursul celor sase luni, sa adopte reforme pentru a lupta impotriva evaziunii si a coruptiei, dar si sa rezolve "criza umanitara" si sa dea avant cresterii economice.

In documentul consultat de Reuters se arata ca elenii sunt de acord sa isi indeplineasca obligatiile financiare fata de creditorii sai, sa recunoasca programul actual drept cadrul de baza al negocierilor si sa renunte la deciziile unilaterale care ar putea sa submineze tintele fiscale.

Extrem de important este faptul ca a acceptat ca aceasta extindere a programului sa fie monitorizata de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si de Fondul Monetar International, o decizie total opusa fata de declaratiile lui Tsipras, care a promis ca va elimina influenta "troikai" fata de statul elen.

Perioada de sase luni va fi folosita pentru a renegocia un alt program pe termen lung, care va avea ca scop recuperarea economica a tarii si implementarea unor masuri necesare pentru reducerea uriasei datorii pe care o are Grecia.

Insa celelalte state din zona euro au precizat ca se va vorbi despre acest lucru doar dupa ce Atena isi va indeplini promisiunile din programul actual, printre care se numara si atingerea unui surplus bugetar de 3% din produsul intern brut.

Eveniment Quarterly Report

Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
Ajutor financiar pentru pensionari. Românii cu pensii până în 3.000 de lei vor primi în octombrie a două tranșă de bani de la Guvern
În luna octombrie 2023, pensionarii urmează să primească bani în plus, iar sumele vor fi acordate prin casele de pensii. Aceste sume în plus se acordă în conformitate cu Ordonanța de...
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale. Salariul minim pe economie se majorează
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii...
#Grecia iesire zona euro, #BCE Grecia iesire zona euro , #zona euro