Grecia ameninta economia mondiala

Sambata, 26 Mai 2012, ora 12:39
3490 citiri
Grecia ameninta economia mondiala
Foto: Financial Post

Nesiguranta politica si financiara din Grecia a inceput sa afecteze intreaga economie a Europei, inregistrandu-se incetiniri ale cresterii chiar si in liderul neconstestat al zonei euro, Germania.

Afacerile din zona euro au inregistrat cea mai abrupta rata de scadere din ultimii trei ani, in luna mai.

Indicele care masoara activitatea economica a aratat ca pana si cele mai importante doua economii din zona euro, Germania si Franta, sunt puse sub o presiune puternica din cauza escaladarii crizei datoriilor din sudul continentului.

In ultimii doi ani, mediul de afaceri din Germania mai mult a ignorat criza din Grecia si Spania, deoarece avea destule comenzi din partea pietelor emergente, cu o crestere accentuata, cum ar fi China. Insa haosul din Grecia si posibila iesire a tarii din zona euro a inceput, dupa doi ani, sa afecteze increderea investitorilor din cea mai puternica economie europeana.

Oficialii din Italia, tara care ar fi printre primele victime in cazul unor atacturi speculative asupra euro, daca Grecia va renunta la moneda unica si se va intoarce la drahma, incearca sa fie optimisti si declara ca este mult mai probabil ca Grecia sa ramana in zona euro.

"Orice este posibil, dar cred ca cel mai probabil rezultat este cel mai pozitiv pentru Grecia si pentru noi toti", a spus premierul italian, Mario Monti, citat de Reuters. El a adaugat ca partenerii din zona euro ai Greciei au insistat asupra reformelor rapide si ajustarilor fiscale si ca se asteapta sa nu mai dureze mult pana tarile europene vor fi de acord cu introducerea bondurilor comune demonimate in euro.

Cel putin jumatate din guvernele din zona euro, precum si bancile si marile companii, isi fac planuri de urgenta in cazul in care Grecia se decide sa renunte la euro. Astfel, in ciuda declaratiilor lui Monti, ministrul de Finante din guvernul sau este deja pregatit pentru un asemenea scenariu.

Dupa esecul reuniunii informale dintre liderii europeni, de miercuri noapte, acestia au avertizat Grecia de faptul ca iesirea sa din zona euro ar avea un impact negativ puternic asupra tuturor statelor din zona euro.

De altfel, imediat dupa, euro a scazut la sub 1,2516 dolari/unitate, cel mai mic raport de pe 6 iulie 2010 pana in prezent.

Indicele care masoara activitatea economica a scazut la 45,9 de puncte, in mai, fata de 46,7 in luna aprilie, potrivit firmei de cercetare Markit. Aceasta a fost a patra depreciere la rand, fiind si cel mai slab rezultat din iunie 2009, cand zona euro era in plina recesiune.

Scaderi economice in toata lumea

Activitatea din Germania a scazut pentru prima data in sase luni, cu 0,9 puncte, pana la 49,6 puncte. Cel mai ingrijorator aspect este scaderea cu 1,2 puncte in cazul productiei, care a ajuns la 45 de puncte, cel mai slab rezultat din trei ani.

De asemenea, indicele pentru activitatea economica din Franta a ajuns la miniumul ultimilor trei ani, la 44,7 de puncte, in mai, comparativ cu 45,9 puncte, in aprilie. Cele doua tari reprezinta aproximativ o jumatate din produsul intern brut al uniunii monetare, iar puterea lor economica este esentiala pentru acoperirea deficientelor din Spania, Italia si Grecia, precum si pentru oferirea unei piete de desfacere unde cererea este, inca, mare, pentru produsele si serviciile acestor tari, potrivit The Wall Street Journal.

Pana recent, Germania parea imuna la criza. Economia sa a crescut cu cel putin 3 la suta in 2010 si 2011, iar, in primul trimestru din acest an, cresterea a fost de 2,1 la suta, comparativ cu perioada similara din anul trecut.

Incetinirea cresterii economice din Europa afecteaza si restul lumii. Astfel, Statele Unite au raportat o scadere a comenzilor pentru computere, aeronave si masini unelte, precum si pentru alte bunuri de consum indelungat.

In plus, China, a doua economie a lumii, a raportat a saptea scadere la rand in domeniul productiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#scadere economica Europa Grecia, #efecte negative criza Grecia, #scadere economica mondiala , #zona euro