Grecia are premier nou. Ce se intampla in continuare?

Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 08:33
1757 citiri
Grecia are premier nou. Ce se intampla in continuare?
Foto: Daylife

Grecia a inceput drumul spre aprobarea masurilor de austeritate prin numirea unui nou premier, in persoana lui Lucas Papademos, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene.

Papademos are la dispozitie doar 100 de zile pentru a pune in aplicare toate cerintele liderilor europeni in cadrul acordului de 130 de miliarde de euro, astfel incat Grecia sa ramana solventa, in timp ce economistii incep sa-si puna intrebari despre viitorul zonei euro.

Papademos trebuie sa convinga parlamentarii sa voteze legea bugetului pe 2012, sa vanda companiile de stat, sa propuna masuri de lupta fata de evaziuna fiscala si sa inceapa reducerea datoriilor, care se ridica la 162 la suta din PIB-ul anual.

Care sunt urmatorii pasi pentru pentru noul prim-ministru si guvernul pe care l-a format?

Dupa ce membrii noului guvern si-au depus juramantul, trebuie sa inceapa procesul formal de aprobare. Viteza de desfasurare a acestui proces depinde de cat de repede vor reusi Papademos si ministrii sa redacteze planul "de bataie" pe care il au in vedere.

Totusi, luand in considerare faptul ca acest guvern are un mandat foarte bine definit - de a implementa masurile de austeritate cerute prin acordul cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, hotarate de liderii europeni pe 27 octombrie - acest proces nu ar trebui sa dureze foarte mult.

Imediat ce planul este pregatit, cei 300 de parlamentari greci se vor reuni pentru a oferi votul de incredere noului guvern. Timp de aproximativ trei zile, guvernul va prezenta planul, iar acesta va fi dezbatut amplu in Parlament, care, in Grecia, are o singura camera.

Votul final va fi sustinut la miezul noptii, in ultima zi de negocieri. Astfel, guvernul lui Lucas Papademos ar putea primi votul de incredere saptamana viitoare.

Vor accepta grecii masurile de austeritate?

De altfel, noul premier se bucura de sustinere in Parlament, noua coalitie controland 254 din cele 300 de locuri.

Cea mai urgenta sarcina a sa este sa evite intrarea in incapacitate de plata a Greciei, insa planul de masuri de austeritate nu este deloc pe gustul grecilor.

Drept fost bancher, insa, beneficiaza atat de sustinere din partea mediului de afaceri, cat si de o incredere mai sporita din partea liderilor europeni.

"Deciziile pe care le vom lua vor fi esentiale pentru poporul grec", a declarat Papademos. "Participarea tarii noastre la zona euro este o garantie a stabilitatii monetare. Este un motor al prosperitatii financiare", a dat asigurari noul premier.

"Drumul nu va fi usor, dar sunt convins ca problemele vor fi rezolvate mai rapid si la un cost mai scazut, daca exista o unitate si un consens", a mai adaugat Papademos.

Pe de alta parte, unii analisti sustin ca o intrare in incapacitate de plata a tarii, pe termen scurt, ar putea avea beneficii mai mari pentru Grecia, desi s-ar putea solda cu o povara financiara mai grea pentru contribuabilii europeni.

In ciuda optimismului datorat alegerii unui nou guvern, Grecia s-ar putea indrepta spre o recesiune si mai adanca, din cauza masurilor de austeritate, ce includ majorari de taxe, taierea salariilor bugetarilor si a pensiilor.

Nu in ultimul rand, masurile ar putea conduce la cresterea ratei somajului, care se afla deja la un nivel record de 18,4 la suta, in luna august, cand este varful sezonului turistic in Grecia si, in mod normal, ar trebui sa fie cea mai scazuta rata a somajului din an, datorita angajarilor temporare.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#criza Grecia, #Lucas Papademos, #masuri austeritate Grecia , #zona euro