Grecia ataca: Daca nu ne garantati functionarea bancilor negati uniunea monetara

Duminica, 28 Iunie 2015, ora 18:27
8518 citiri
Grecia ataca: Daca nu ne garantati functionarea bancilor negati uniunea monetara
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul grec al Finantelor, Yanis Varoufakis, a declarat ca o uniune monetara care nu poate garanta functionarea bancilor reprezinta "o negare" a principiilor acesteia si a reiterat propunerea sa ca BCE sa plateasca banii datorati de Grecia FMI.

Intr-un interviu acordat BBC, Varoufakis a calificat drept "oribil" faptul ca s-a vorbit despre posibilitatea ca Banca Centrala Europeana sa decida ca nu mai acorda imprumuturi de urgenta bancilor elene.

In urma acestor zvonuri, BCE a anuntat duminica ca va mentine la nivelul stabilit vineri imprumuturile de urgenta pentru Grecia.

Grecii spera ca Merkel ii va salva: Ea detine cheia si speram ca o va folosi

Potrivit ministrului grec, Europa a esuat in datoria sa de a proteja uniunea monetara, a carei functionare, a spus el "este garantata de banca centrala".

"Acesta este un moment sumbru pentru Europa. Grecia a avut multe ore sumbre", a afirmat Varoufakis, cu doua zile inainte de expirarea termenului pana la care Grecia trebuie sa plateasca 1,6 miliarde euro Fondului Monetar International.

Grecia primeste inca o sansa: BCE nu-i abandoneaza pe eleni, dar pericolul inca persista

"Acum privim aceste evenimente cu multa tristete fata de ceea ce i s-a intamplat Europei cu care am semnat", a spus ministrul despre integrarea tarii sale in zona euro.

"Nu exista intentia de a abandona euro. Odata intrat, nu poti iesi. Aceasta este parte a tratatelor Uniunii Europene. Atunci, de ce trebuie sa luam noi in considerare inclusiv iesirea din zona euro?", s-a intrebat ministrul elen al Finantelor.

Grecii se tem si nu vor sa iasa din zona euro - sondaj. Ministru european de Finante: "N-au incotro"

Acesta a afirmat ca Greciei i se datoreaza 1,9 miliarde euro din profitul obtinut de BCE in 2014 si, de aceea, a cerut ca acesti bani sa fie transferati pentru a acoperi datoria de 1,6 miliarde euro pe care tara sa trebuie sa o plateasca marti FMI.

"Este ceva ce se cheama demnitate si care nu are pret", a spus Varoufakis in legatura cu situatia dificila in care se afla tara sa.

Grecia nu renunta la referendum: A fost aprobat de parlament, in ciuda opozitiei Bruxelles-ului

Sambata, in Grecia au fost cozi la bancomate, cetatenii eleni incercand sa isi retraga economiile in contextul nelinistilor legate de posibilitatea ca tara sa fie fortata sa iasa din zona euro.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a convocat un referendum pe 5 iulie, pentru a se vota in privinta conditiilor programului de salvare.

Grecia are 3 zile sa decida - Ce scenarii s-au discutat la Bruxelles dupa plecarea elenilor

Esecul negocierilor de sambata, de la Bruxelles, a facut ca posibilitatea privind temuta iesire a Greciei din zona euro sa fie mai aproape ca oricand.

Citește și:
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit miercuri, 30 noiembrie, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București, în perioada 29-30 noiembrie. De la...