Grecia, cu un pas mai aproape de planul care o scapa de faliment: Ce decizie a luat zona euro

Marti, 24 Februarie 2015, ora 17:10
5402 citiri
Grecia, cu un pas mai aproape de planul care o scapa de faliment: Ce decizie a luat zona euro

Grecia este cu un pas mai aproape de a obtine extinderea cu patru luni a programului de asistenta financiara, dupa ce lista de reforme propusa de Guvernul de la Atena a fost aprobata de zona euro. Totusi, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE) au cateva critici la adresa ei.

Marti dupa amiaza, ministrii de Finante din uniunea monetara au dat unda verde documentului, numindu-l "suficient de cuprinzator pentru a fi un punct de pornire important", informeaza BBC News.

E oficial: Guvernul Greciei a facut un pas esential pentru viitorul tarii - Ce urmeaza

Totusi, ei au tinut sa precizeze ca au cerut autoritatilor elene sa dezvolte si sa extinda lista cu reforme, in baza programului actual, in colaborare cu institutiile europene, se arata intr-un comunicat de presa.

Grecia a ajuns, vineri, la un acord cu creditorii sai internationali legat de extinderea cu patru luni a programului de asistenta financiara. Ca parte a intelegerii, Guvernul de la Atena a trimis luni seara la Bruxelles o lista cu reforme.

FMI stramba din nas

Pe de alta parte, seful FMI, Christine Lagarde, nu a fost de acord in totalitate cu lista de reforme propusa de Guvernul elen.

"Aceasta este comprehensiva, intr-adevar, dar nu include masuri concrete", a avertizat Lagarde.

In scrisoarea publicata marti, seful FMI saluta semnalele legate de rezolvarea problemelor de evaziune fiscala si coruptie, insa emite un avertisment.

"In primul rand, nu exista un angajament ferm prin care Guvernul se angajeaza sa implementeze reforme in sistemul de pensii, in ceea ce priveste TVA, in domeniul administrativ, privatizari si piata muncii", atentioneaza Lagarde.

Guardian noteaza ca ingrijorarile exprimate de FMI nu vor bloca urmatorul pas pentru ca Grecia sa obtina extinderea programului de asistenta financiara cu 4 luni, anume votul in parlamentele din Germania, Finlanda, Austria, Suedia si Olanda.

Insa europarlamentarul PMP Siegfried Muresan considera ca probabilitatea ratificarii acordului este foarte mare.

"E aproape o certitudine ca va fi aprobat pana pe 28 februarie, astfel incat Grecia sa primeasca banii de care nevoie incepand cu 1 martie, pentru ca actualul program expira la finalul acestei luni", a precizat Siegfried Muresan pentru Ziare.com.

La randul sau, presedintele Bancii centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a aprobat lista cu reforme a elenilor, dar a punctat faptul ca Atena trebuie sa convinga ca noile reforme sunt cel putin la fel de bune ca cele vechi, arata Reuters.

Citeste si:
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Pe cine dă Cîțu vina pentru creșterea dobânzilor. ”Florine, dar cine i-a adus la guvernare?”
Fostul lider al PNL, Florin Cîţu, afirmă, luni, 15 august, într-o postare pe Facebook, că în 2022 România se împrumută la dobânzi mai mari decât în 2020 şi 2021, el precizând că...
Klaus Iohannis, la evenimentele dedicate Zilei Marinei: „Vom consolida postura NATO de descurajare; Marea Neagră a devenit zonă de interes strategic”
Klaus Iohannis, la evenimentele dedicate Zilei Marinei: „Vom consolida postura NATO de descurajare; Marea Neagră a devenit zonă de interes strategic”
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni, 15 august, în cadrul ceremoniilor dedicate Zilei Marinei Române, că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru...