Grecia iese din zona euro - singurul mod de a reduce contagiunea

Sambata, 19 Mai 2012, ora 18:29
6379 citiri
Grecia iese din zona euro - singurul mod de a reduce contagiunea
Foto: Arhiva

Cel mai recent episod al crizei din zona euro pune sub semnul intrebarii premisele de baza ale celor mai multe modele economice, potrivit carora agentii economici si guvernele actioneaza intodeauna rational, dupa ce pun in balanta costurile si beneficiile optiunilor alternative.

In ultimii doi ani, Grecia si-a exprimat in mod repetat intentia de a ramane in zona euro, costul iesirii fiind mult mai mare decat cel al implementarii masurilor de ajustare cerute pentru a-si pastra calitatea de membru, scrie Financial Times.

In acelasi timp, Grecia a incercat in mod sistematic sa reduca si sa amane aceste masuri, asteptandu-se ca Fondul Monetar International si Eurogrupul sa cedeze in cele din urma pentru a evita contagiunea care ar rezulta in urma exitului Greciei.

Dar autoritatile europene nu au cedat, iar Guvernul si Parlamentul de la Atena au fost nevoite sa aprobe masurile pe ultima suta de metri.

Deciziile au fost justificate populatiei prin obligatia de a respecta conditiile europene.

Alegerile recente au confirmat faptul ca grecii vor sa ramana in zona euro, dar si-au imaginat ca o pot face in conditii mai bune. Din nou, liderii europeni si FMI nu au cedat. Noile alegeri legislative din Grecia ar putea in continuare sa consolideze tabara anti-euro, alimentata de asteptarile ca Europa va fi dispusa la unele concesii, iar costurile iesirii ar putea sa nu fie atat de mari in cele din urma.

Europa se confrunta cu o dilema

Nu poate sa accepte solicitarea Greciei de a renegocia programul. In primul rand, acest lucru ar fi impotriva principiului stabilit, potrivit caruia acordurile sunt incheiate intre state si angajamentele guvernelor continua si dupa ce guvernele isi incheie mandatele.

In al doilea rand, pentru ca ar intari indirect pozitia partidelor, in special a celor periferice, cu orientare anti-euro.

In cele din urma, o asemenea schimbare va fi respinsa de oricare dintre principalii creditori, in special de FMI si de actionarii sai din afara Europei.

Pe de alta parte, nu exista nicio o indoiala cu privire la faptul ca, daca Grecia paraseste zona euro, contagiunea va fi devastatoare.

Cei care sugereaza ca pietele sunt acum pregatite pentru un astfel de eveniment si ca cea mai mare parte a costurilor va fi suportata de economia elena subestimeaza foarte tare canalele de transmitere a crizei sistemice urmand unei crize a datoriilor suverane si bancare.

Istoria europeana din ultima jumatate a secolului ne invata sa nu desconsideram riscul lipsei de ratiune colectiva si pericolele politicilor populiste.

Cea mai buna metoda de a evita hazardul moral in mijlocul unei crize financiare nu consta neaparat in a lasa tarile sa se prabuseasca sau in a folosi presiunea exercitata de piata, precum in cazul Lehman Brothers, ci de a construi institutii mai puternice si reguli mai bune. Metoda se aplica si Europei. In fond, Uniunea Europeana a fost creata tocmai pentru a evita comportamentul irational din trecut.

Pana acum, principala opozitie vine din partea Frantei, care sustine mentinerea naturii interguvernamentale a mecanismului de luare a deciziilor in zona euro si limitarea atributiilor institutiilor europene. Pe de alta parte, mai multe tari, inclusiv Germania, au prezentat diferite propuneri in vederea consolidarii naturii federale a UE.

Daca Francois Hollande vrea un "compact de crestere", atunci trebuie sa fie pregatit sa accepte solicitarea Angelei Merkel pentru o integrare politica mai accentuata si reguli fiscale mai puternice, iar aici cei doi lideri pot gasi o baza comuna de lucru.

Citește și:
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 5 februarie, că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ruseşti pentru că toţi marii importatori de pe...
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...