Grecia, la mana extremistilor. Va iesi din zona euro?

Luni, 07 Mai 2012, ora 21:08
3486 citiri
Grecia, la mana extremistilor. Va iesi din zona euro?

Dupa un an de proteste fata de masurile de austeritate, grecii au pedepsit aspru cele doua partide mari ale tarii, in alegerile de duminica.

Socialistii de la Pasok si conservatorii de la Noua Democratie si al lor program de austeritate au pierdut voturile in favoarea partidelor mai mici, de extrema dreapta si stanga, ce ar putea determina instabilitate politica si ar putea pune in pericol viitorul Greciei in zona euro.

Peste 60 la suta din voturi s-au dus spre partidele mai mici a caror campanie electorala s-a bazat pe criticarea masurilor de austeritate pe care Grecia trebuie sa-l implementeze pentru a primi finantare din partea partenerilor europeni si a Fondului Monetar International.

In urma alegerii celui mai fragmentat Parlament de la instaurarea democratiei, in 1974, pana in prezent, va trebui formata o coalitie din mai multe partide, insa prospectul unui guvern viabil nu pare foarte probabil, sunt de parere analistii. Astfel, ar putea fi nevoie de noi alegeri, in scurt timp, posibil chiar la mijlocul lunii iunie.

Dupa numararea a 95 la suta din voturi, cele doua partide mari din Grecia ar fi avut doar 150 din cele 300 locuri din Parlament, ceea ce inseamna ca nu pot forma singure un guvern de coalitie. Impreuna, cele doua partide au castigat doar 33 la suta din voturi, o scadere dramatica fata de alegerile din urma cu trei ani, cand primisera 77%.

Avand in vedere ca restul partidelor din Parlament se opun programului de austeritate, acesta ar putea fi extrem de dificil de implementat, iar Germania si FMI ar putea inchide robinetul de bani de unde se alimenteaza, in prezent, Grecia.

Syriza, coalitia partidelor radicale de stanga, care doreste sa anuleze complet programul de austeritate, si-a triplat numarul voturilor primite fata de 2009, pana la 16,4 procente, castigand 51 de locuri in Parlament - al doilea ca numar de locuri. Pasok, in schimb, a primit doar 13,5 la suta din voturi, respectiv 41 de locuri in Parlament, cel mai prost rezultat al sau din ultimii 30 de ani.

Partidul Rasarit Auriu, de extrema dreapta, puternic anti-imigranti, a castigat 6,9% din voturi, adica 21 de locuri in Parlament, unde intra pentru prima data.

Liderii celor doua partide mari, Antonis Samaras (Noua Democratie) si Evangelos Venizelos (Pasok) au cerut un un guvern creat din reprezentantii tuturor partidelor care sustin ramanerea in zona euro.

"Un guvern de coalitie bipartisan nu ar avea legitimitate si nici credibilitate pe plan intern sau international, chiar daca a reusit sa aiba majoritate parlamentara marginala", a declarat Venizelos, citat de The Wall Street Journal.

La randul sau, Samaras a invitat toate partidele pro-europene sa I se alature intr-un guvern de coalitie, ce ar urma sa schimbe reformele agreate in cadrul cel de-al doilea acord cu institutiile financiare internationale astfel incat aceastea sa se concentreze pe stimularea cresterii economice, avand in vedere ca tara se afla, deja, in al cincilea an de recesiune.

Insa liderii de stanga au respins rapid aceasta propunere. Alexis Tsipras (foto), liderul Syriza, a declarat ca isi mentine promisiunea de a anula masurile de austeritate. "Partidele care au semnat memorandumul formeaza, acum, o minoritate. Semnaturile lor au fost delegitimizate de oameni", a spus acesta.

La randul lor, oficialii UE si FMI au reactionat puternic, spunand ca Grecia trebuie sa respecte strict programul de austeritate, dand de inteles ca nu exista loc de negociere.

"Pentru prima data in istoria de dupa razboi, Grecia trebuie sa faca fata unei duble crize: politice si economice. Este o reteta pentru haos, cu care tara nu s-a mai confruntat pana acum", a spus analistul politic Anthony Livanios. "Mi-e teama ca Grecia a inceput pe drumul spre iesirea din zona euro", a adaugat acesta.

Prima sarcina a noului guvern va fi se detalieze reduceri bugetare de 11,5 miliarde de euro, iar, in urmatoarele saptamani, reprezentantii FMI, CE si BCE sunt asteptati in Atena. Totusi, oficialii FMI au declarat ca vizita nu va avea loc pana cand noul guvern elen va fi pregatit sa negocieze.

"Suntem in fata unui impas. Numarul partidelor care sustin austeritate nu este de ajuns pentru un guvern stabil. Trebuie sa existe mult compromis, iar Grecia nu are prea mult timp din partea creditorilor sa extinda sau sa slabeasca programul de salvare. Prevad noi alegeri in curand", a conchis liderul Pasok.

Citeste si:
Premierul desemnat a discutat duminică cu echipe ale PNL și UDMR, în prezența lui Cîțu și Kelemen
Premierul desemnat a discutat duminică cu echipe ale PNL și UDMR, în prezența lui Cîțu și Kelemen
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a avut duminică, 24 octombrie, discuţii pentru formarea unei majorități parlamentare cu echipe ale PNL şi UDMR, în prezenţa lui Florin Cîţu şi Kelemen...
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Radio România a transmis duminică, 24 octombrie, că investighează circumstanțele în care a fost modificat un articol postat pe 22 iunie 2018 pe site-ul oficial al instituției de presă, care...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
tr2006
rank 5
grecii extremisti sint la fel de destepti ca mirdan
i.mardan
rank 2