Grecia, la rascruce: Se va deschide cutia Pandorei? Ponta e la curent cu efectele asupra Romaniei? Interviu

Luni, 06 Iulie 2015, ora 12:28
3955 citiri
Grecia, la rascruce: Se va deschide cutia Pandorei? Ponta e la curent cu efectele asupra Romaniei? Interviu

Grecia si creditorii internationali trebuie sa ajunga la un acord, altfel costurile ar fi uriase, a declarat Cristian Socol, consilierul premierului roman Victor Ponta pe probleme economice.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, el a vorbit despre referendumul de duminica din Grecia, dar si despre posibilitatea ca acest stat sa iasa din zona euro, modul in care se vor rasfrange problemele Atenei asupra Romaniei, dar si despre prim-ministrul nostru, care se afla la recuperare in Turcia, dupa o operatie la genunchi.

Socol ne-a declarat ca seful Guvernului de la Bucuresti este in permanenta pus la curent cu evolutia crizei elene si posibilele efecte ale sale asupra tarii noastre.

Grecia a spus NU Europei: Ministrul de Finante si-a dat demisia, Tsipras ii multumeste - LIVE

Aberatia zilei: Iubirea de sine a premierului Ponta

Cum interpretati rezultatul referendumului de duminica din Grecia? A fost un mare NU pentru Europa sau premierul grec are dreptate si il va legitima sa negocieze masuri mai bune pentru popor? In ce conditii se poate deschide cutia Pandorei?

Este mai degraba un raspuns negativ la adresa austeritatii, nu la adresa Europei. Votul negativ poate deschide cutia Pandorei doar in conditiile in care nu se va ajunge la un acord. In realitate, cetatenii greci care au votat NU au vrut sa dea un semnal pentru angajarea la niste masuri de austeritate mai putin dure, in conditiile in care deja somajul in Grecia este de 25,6%, iar unul din doi tineri este somer si ponderea populatiei in situatie de deprivare materiala s-a dublat de la inceputul crizei.

Referendumul aduce nori negri pe cerul Greciei

Intr-o declaratie pentru Ziare.com, ati estimat in urma cu ceva vreme ca se va incheia un nou acord intre Grecia si creditori. Va mai pastrati pozitia? Premierul elen a spus ca va reveni la masa negocierilor, insa liderii UE nu au luat inca o decizie in acest sens... Exista posibilitatea ca negocierile sa nu fie reluate deloc? De ce?

Esecul sau sccesul negocierilor depinde de capacitatea celor doua parti de a intelege corect dinamica viitoare. Tsipras va trebui sa inteleaga ca trebuie sa se angajeze la reforme consistente - rationalizarea chetuielilor publice, reducerea birocratiei, imbunatatirea colectarii si reducerea evaziunii fiscale - iar creditorii trebuie sa inteleaga ca daca vrei sa mai iei oua, nu trebuie sa omori gaina care face acele oua. Economia greaca trebuie lasata sa respire pentru a putea inapoia banii primiti. Imi mentin parerea ca se va incheia un nou acord, chiar daca intre doua parti ranite pe campul de lupta.

Romania, un model pentru Grecia?

Cum considerati ca vor decurge lucrurile de-acum incolo?

Nu va capitula nimeni. Dinamica negocierilor va fi favorabila incheierii unui nou acord. Costurile altor alternative sunt ridicate si nimeni nu-si dorste sa le suporte.

Care e probabilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro in acest an? In ce conditii s-ar putea intampla acest lucru? Analistii Barclays iau in considerare iesirea Greciei din zona euro drept scenariu de baza.

Sub 30%, se va intampla doar in conditiile in care exista imaturitate politica si defecte de intelegere a costurilor reale ale acestui proces.

Cum e afectata Romania de rezultatul acestui referendum? Am simtit unda de soc si atunci cand Atena a cerut primul program de salvare... Ce se va intampla cu leul? Dar cu bursa? si investitorii? Vor privi regiunea ca pe o paria?

Vor fi volatilitati temporare. Vor fi ceva efecte la nivel regional, dar Romania este solida din punct de vedere macroeconomic, adecvarea rezervelor internationale la BNR este mai mult decat confortabila, sistemul bancar este bine capitalizat, lichid si solvabil. Fundamentele economice fiind bune - crestere economica ridicata, competitivitate, deficite gemene reduse, inflatie mica - nu vad o inrautatire structurala a perceptiei investitorilor straini.

Grecii au spus "NU" Europei - ziua votului, reactii si scenarii posibile

Nu in ultimul rand, ati pregatit o analiza legata de impactul crizei elene asupra tarii noastre, in calitatea de consilier al premierului Romaniei? L-ati informat pe premier despre acestea? Sau Guvernul? S-a discutat aceasta tema in cadrul Executivului? Ati fost contactat de un ministru pe aceasta tema?

Premierul este informat permanent despre evolutiile pe cazul Greciei. Exista monitorizare permanenta la nivelul institutiilor abilitate - Guvern, Ministerul Finantelor Publice, Banca Nationala a Romaniei si institutiile de siguranta nationala - exista masuri luate pana acum si exista un protocol bine definit ce cuprinde masuri preventive si reactive pentru fiecare dintre posibilitati, de la cea mai optimista la cea mai pesimista.

Analizam permanent semnalele primite in legatura cu evolutia crizei din Grecia, monitorizam permanent evolutia indicatorilor de avertizare timpurie si a celor privind stabilitatea financiara si suntem gata pentru interventii rapide in cazul deteriorarii situatiei. Nu este cazul in acest moment pentru ingrijorare, spun inca o data - si o spun si FMI si CE - economia romaneasca are fundamente solide, este imunizata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Grecia scenarii posibile, #Grecia scenarii, #Romania efecte criza Grecia, #rezultate referendum Grecia , #zona euro