Grecia nu a scapat inca: Ce urmeaza dupa aprobarea masurilor de austeritate?

Luni, 13 Februarie 2012, ora 18:39
2569 citiri
Grecia nu a scapat inca: Ce urmeaza dupa aprobarea masurilor de austeritate?
Foto: Daylife

Grecia este daramata la propriu si la figurat, insa, in urma aprobarii masurilor de austeritate de catre Parlament, duminica noapte, ar putea, in sfarsit, primi banii de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, astfel incat sa nu fie nevoita sa-si recunoasca intrarea in incapacitate de plata in luna martie.

In timp ce parlamentarii au dezbatut, timp de 10 ore, planul de austeritate, grecii iesiti in strazile Atenei, in jur de 80.000, si-au manifestat nemultumirea fata de reducerea pensiilor si salariilor, precum si fata de concedierile din sistemul de stat, prin incendierea a numeroase cladiri - unele considerate monumente istorice - si spargerea mai multor cafenele, magazine si banci.

Oficialii greci au incercat sa obtina banii de la institutiile creditoare fara aprobarea acestor masuri, doar cu promisiunea ca le vor implementa, insa autoritatile europene si-au pierdut si increderea si rabdarea.

"Promisiunile Greciei sunt insuficiente pentru noi. Intai, trebuie sa implementeze o parte in vechiul pachet de masuri de austeritate si sa economiseasca", a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Shaeuble, citat de The Local.

De asemenea, ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, sustine ca nu este de ajuns ca Grecia sa adopte masurile. "Este necesar sa inceapa implementarea masurilor fara amanare", a declarat acesta.

De altfel, ministrii germani au continuat sa puna presiune pe guvernul elen sa implementeze planul de austeritate, in ciuda faptului ca parlamentul a votat pentru acest plan, fapt ce a provocat revolte in Atena.

Ministrul Economiei din Germania, Philipp Rosler, a declarat ca nu scoate din calcule iesirea Greciei din zona euro, precizand ca acel moment a devenit mai putin "inspaimantator". "Totul sta in mainile grecilor", a spus Rosler, despre posibila iesire a Greciei din uniunea monetara. In plus, acesta i-a criticat pe greci pentru faptul ca depun mai putin efort decat Portugalia si Spania pentru a iesi din criza.

Luni, Rosler precizat ca este crucial ca reformele sa fie, cu adevarat, implementate si doar atunci vor fi eliberati banii din imprumut, considerand ca guvernul elen trebuie impins "in directia buna".

Ce mai au de facut grecii?

In ciuda votul pozitiv dat in Parlament, guvernul lui Lucas Papademos nu a scapat de griji. Pentru a primi un nou imprumut, in valoare de 130 de miliarde de euro, de la UE si FMI, Guvernul trebuie sa gaseasca modalitati pentru economisirea a inca 325 de milioane de euro de la bugetul de stat. Doar asa ii va putea multumi pe ministrii de Finante din zona euro, care se vor reuni miercuri. Mai mult, aceste masuri trebuie implementate inainte de alegerile din luna aprilie.

Oficialii Comisiei Europene au laudat votul din Parlament, iar comisarul european Olli Rehn a cerut grecilor sa aplice in totalitate masurile aprobate, relateaza BBC News.

"Autoritatile elene si fortele de politie trebuie sa preia controlul asupra situatiei si sa se asigure ca masurile celui de-al doilea program sunt implementate, astfel incat tara sa se intoarca la o crestere economica stabila si sa se creeze locuri de munca", a spus Rehn.

Pana pe 20 martie, Grecia trebuie sa plateasca 14,5 miliarde de euro creditorilor, in caz contrar urmand a intra in incapacitate de plata si riscand sa fie exclusa din zona euro.

Programul de austeritate care trebuie implementat include reducerea salariului minim la 600 de euro (22 la suta), concedierea a 15.000 de bugetari, taierea pensiilor, toate urmand a pune in pericol unul din motoarele de crestere, consumul, relateaza Reuters.

Prin aceste masuri, doar in 2012, Guvernul ar trebui sa economiseasca 3,3 miliarde de euro de la bugetul de stat.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#criza Grecia, #imprumut Grecia, #revolte Grecia , #zona euro