Grecia nu ar fi trebuit sa intre in zona euro - fost sef al Bundesbank

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 11:31
1440 citiri
Grecia nu ar fi trebuit sa intre in zona euro - fost sef al Bundesbank
Foto: Express.de

Grecia nu ar fi trebuit sa intre in zona euro, a declarat Ernst Welteke, fostul sef al bancii centrale germane in perioada 1999 - 2004.

Acesta a adaugat, intr-un interviu pentru BBC News, ca nicio problema a zonei euro din prezent nu s-ar rezolva daca Grecia ar renunta la monda unica.

De asemenea, fostul presedinte al Bundesbank este de parere ca ar trebui sa existe un transfer mai mare de resurse financiare din partile bogate ale zonei euro catre cele mai sarace.

Welteke a mai spus ca este sigur ca se iau masurile corecte pentru a asigura supravietuirea euro. "Euro nu se afla intr-un pericol atat de mare pe cat se vehiculeaza atat de des. Euro a fost stabil timp de zece ani, inautru si in afara uniunii monetare", a spus acesta.

"Putem spune ca Grecia nu ar fi trebuit sa intre in zona euro, dar asta nu ne ajuta cu nimic", a precizat Welteke. El a adaugat ca economia elena reprezinta doar 3 la suta din PIB-ul zonei euro, prin urmare aceasta va continua sa functioneze si fara Grecia. "Totusi, nu cred ca plecarea Greciei ar rezolva vreo problema", a explicat fostul presedinte Bundesbank.

Noua moneda a Greciei s-ar deprecia, ceea ce ar insemna ca statul elen s-ar chinui sa-si plateasca datoriile, lucru ce ar provoca grave probleme bancilor europene cu obligatiuni grecesti, a precizat Welteke.

Referitor la criza europeana, fostul oficial german este de parere ca una dintre probleme de fond o reprezinta dezechilibrele comerciale, in care unele tari au deficite comerciale mari, iar altele surplusuri comerciale mari.

"Austeritatea de una singura nu reprezinta o solutie. Fara crestere, problemele nu pot fi rezolvate. Trebuie sa existe reforme structurale in toate tarile, nu doar in piata muncii, dar si in domeniul taxelor, de exemplu. In cele din urma, uniunea monetara este o uniune a solidaritatii; nu exista nici un dubiu ca ar trebui sa existe un transfer de bogatie dinspre Germania spre tarile care se lupta", a conchis Welteke.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#intrare zona euro Grecia, #sef Bundesbak criza euro, #iesire zona euro Grecia , #zona euro