Grecia pare a fi iarasi cuiul din talpa Europei

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 17:11
2463 citiri
Grecia pare a fi iarasi cuiul din talpa Europei
Foto: Arhiva

Presa occidentala a anuntat marti seara ca Herman Van Rompuy, presedintele Uniunii Europene, a stabilit o reuniune informala intre liderii UE, pe data de 23 mai.

Nu trebuie sa te duca mintea prea departe, ca sa observi ca intrunirea are loc in contextul in care, in fruntea Frantei, a sosit un nou presedinte, iar in regiunile bantuite de intemperii a reinceput furtuna - observa, pe buna dreptate, Le Figaro.

Dar iti trebuie o minte foarte ascutita, ca sa intuiesti ce ar mai putea discuta niste lideri, care tot dezbat de doi ani exact aceeasi problema, ajungand cam de fiecare data la concluziea ca hotararea se va lua la intalnirea urmatoare.

Fireste, in capul ordinei de zi sta domnul Francois Hollande, care poate veni cu solutii noi privind stimuarea cresterii economice in Europa. Solutiie noi ale presedintelui francez nu pot fi insa decat tot dintre cele cunoscute, conform programului: mai putina austeritate, mai multe impozite, finantarea investitiilor si taxe mari pentru castiguri mari.

Teoretic, este superb, practic daca numai cu atata lucru scazi datoriile si deficitele, il faceau altii demult pana acum. Conjunctura in care se intalnesc mai marii continentului este prea complicata ca sa rezolvi ceva cat ai bate din palme.

Cutremurul politic grec din acest weekend a zguduit intreaga zona euro. Inca nu se stie in ce fel de ape se va scalda Atena, in urmatoarea perioada. S-ar putea sa fie aproape falimentul, o vor chiar si unii greci, carora li se pare ca Europa i-a dus la sapa de lemn si incearca sa iasa singuri la liman, ca pe vremea Eteriei.

Daca se intorc grecii la vechea drahma, se poate schimba intreaga ecuatie europeana, cine stie cum. O defectiune grava in Grecia poate contamina rapid Irlanda, Portugalia, Spania, Italia si chiar Franta. Atunci, despre ce vorbim?

Mediul economic trimite semnale ca toate acestea nu sunt simple scenarii. Luni, bursa din Atena a scazut cu 8%, marti a mai coborat cu 3%. Jose Manuel Barroso, care stim ca nu vorbeste niciodata la intamplare, s-a pronuntat ferm: Grecia ori se supune riguros regulilor deja stabilite, ori se expune falimentului.

Dar nu exista in Grecia persoana capabila sa raspunda la asemenea intrebare. Poate tocmai de aceeea, intalnirea din 23 mai va fi una informala menita sa pregateasca adevaratul summit, cel din 28 si 29 iunie, cand domnul Francois Hollande intentioneaza sa expuna planul sau, conform caruia simpla austeritatate nu salveaza nici Grecia si nici Europa.

S-ar putea sa aiba dreptate. Poate stie ceva si domnul Barosso, cand sustine ca exista deja mai multe propuneri care asteapta unda verde din partea statelor membre si care ar putea marca o cotitura semnificativa, daca pana la sfarsitul anului vor fi luate deciiziile corecte. Cotitura o asteptam cu totii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Ce este RAM Plus, funcția disponibilă pentru utilizatorii Android
Tehnologia de suplimentare a memoriei RAM, cunoscută sub numele de RAM Plus la telefoanele Samsung și RAM Boost pentru alte dispozitive cu sistem Android, este promovată ca o soluție...
#Reuniune informala UE, #summit UE iunie, #Hollande Grecia , #zona euro