Grecia, salvata de la colaps de Rusia, China sau SUA? Probabil nu

Sambata, 14 Februarie 2015, ora 09:57
8383 citiri
Grecia, salvata de la colaps de Rusia, China sau SUA? Probabil nu
Foto: Hepta.ro

In timp ce discutiile de la Bruxelles dintre Grecia si creditorii internationali nu au facut decat sa creasca tensiunile referitoare la datoria imensa a statului elen, oficialii de la Atena sunt optimisti si spun ca au alti "prieteni" care ii pot ajuta cu bani. Dar chiar vor salva acestia economia Greciei de la colaps?

Dupa ce negocierile de la Bruxelles, de miercuri, au esuat, intrucat partea greaca a cerut conditii mai avantajoase ale acordului de asistenta financiara, iar UE si FMI i-au spus sa isi revizuiasca ideile, elenii au dat semnale ca si-ar putea indrepta atentia catre Rusia sau China, se arata intr-o analiza CNN Money.

Niciun acord privind soarta Greciei la intalnirea de la Bruxelles

Acordul Greciei cu FMI si UE expira pe 28 februarie, iar pana atunci guvernul elen ar putea tatona terenul in alte directii.

"Avem si alte modalitati de a obtine fonduri", sutine ministrul grec al Apararii Panos Kammenos, care este si seful partidului de dreapta Independentii Greci din coalitia de guvernare, specificand ca "ar putea fi Statele Unite in cel mai bun caz, ar putea fi Rusia, China sau alte tari".

In timp ce Europa a refuzat sa negocieze conditii mai avantajoase ale acordului de ajutor financiar, Grecia s-a apropiat, intre timp, de vechiul sau aliat, Rusia.

Ministrul grec de Externe Nikos Kotzias s-a intalnit zilele trecute cu omologul sau rus Serghei Lavrov. Despre Kotzias exista informatii ca ar avea legaturi cu partidul comunist grec din timpul Razboiului Rece si este un sustinator al Rusiei, inclusiv sub conducerea lui Vladimir Putin.

Va cere Grecia un ajutor financiar Rusiei? Ce plan are noul premier de la Atena

Mai mult, intre cele doua tari exista acorduri comerciale. Aproape 13% din importurile Greciei din 2013 au venit din Rusia, potrivit FMI. In plus, cele doua state au cazut de acord ca 2016 sa fie "Anul Greciei" in Rusia si "Anul Rusiei" in Grecia.

Grecia, soarta incerta in zona euro. Merkel e optimista, Tsipras vorbeste de santaj

Totusi, legaturi financiare mai solide par improbabile. Economistul Rob Wood sustine ca Rusia nu se afla in pozitia de a ajuta Grecia suficient. Economia Rusiei este puternic zdruncinata, pe de o parte pe fondul scaderii pretului petrolului, iar pe de alta parte din cauza sanctiunilor Occidentului.

Iar daca Grecia va intoarce spatele Uniunii Europene, sectorul bancar va fi puternic afectat. Rusia nu are resursele finaciare pentru a mentine bancile elene pe linia de plutire, considera Woods.

Iesirea Greciei din zona euro, mai aproape ca niciodata - cine va ceda?

Ce interes ar avea China?

O alta barca de salvare ar fi China, in viziunea grecilor. China a investit enorm in porturile Greciei si a incheiat acorduri comerciale cu statul elen. In plus, China are si rezerve de circa patru mii de miliarde de dolari, care ar putea acoperi fara probleme imprumutul Greciei de la Uniunea Europeana, de 240 de miliarde de euro. Insa nu exista niciun motiv, cel putin nu unul vizibil, pentru ca oficialii de la Beijing sa se implice intr-o problema regionala.

Grecii ameninta UE cu fratii mai mari, rusi si chinezi. Vor interveni acestia?

"Ar vrea China cu adevarat sa se avante in mijlocul zonei euro intr-o maniera antagonica? Pentru Rusia este un interes sa isi destabilizeze oponentul, insa in ceea ce priveste China, nu vad niciun interes, fie el politic sau economic", a subliniat specialistul, care este profesor la Scoala de Economie din Londra.

Avertisment din Grecia: Un nor de frica e in toata Europa. Riscam sa ajungem mai rau ca URSS

Cat despre un eventual ajutor din partea Statelor Unite, Rob Wood sunstine ca este improbabil ca SUA sa se amestece in aceasta problema si sa salveze Grecia.

"SUA ar putea exercita un fel de influenta in cercurile europene pentru a se asigura ca Grecia nu este lasata sa pluteasca in deriva, dar sa intervina si sa salveze de la colaps economic o tara membra a zonei euro? Nu pot sa-mi imaginez ca se va intampla asa ceva", a conchis economistul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Grecia salvare Rusia, #Grecia salvare China, #Grecia salvare SUA, #Grecia imprumut, #Grecia criza , #zona euro
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
se'ntoarce Ulise,cu Flota Romana,plina ochi,cu lana de aur !!