Grecia se afla in al 12-lea ceas: Discutiile cu creditorii au fost anulate, fara explicatii - presa elena

Marti, 26 Mai 2015, ora 16:23
7574 citiri
Grecia se afla in al 12-lea ceas: Discutiile cu creditorii au fost anulate, fara explicatii - presa elena

Grecia a avut programata, marti, o noua runda de discutii cu creditorii sai internationali, la Bruxelles, insa acestea au fost amanate, fara explicatii, in contextul in care Atena a avertizat ca nu isi va putea achita datoriile scadente luna viitoare daca nu se ajunge la un acord.

Cateva publicatii elene au transmis ca negocierile au fost anulate.

"Intalnirea programata marti dupa-amiaza cu asa-numitul Grup Bruxelles despre programul de salvare al Greciei a fost anulata. Oficialul de la Atena care a oferit aceasta informatie nu a dat mai multe explicatii", a titrat Enikos.

Similar, Capital.gr mentioneaza ca summitul nu va mai avea loc.

Confirmarea oficiala inca nu a venit, insa acest lucru reprezinta un mare pas inapoi pentru eleni.

Datorii peste datorii

Negocierile au evoluat pe cateva planuri din februarie pana in prezent, insa exista cateva domenii in care nu s-a ajuns la un numitor comun. Punctele nevralgice sunt reprezentate de reformele in piata muncii si in ceea ce priveste pensiile.

Guvernul condus de Alexis Tsipras a cedat destul de usor pe anumite planuri, cum ar fi privatizarile, insa aceste subiecte sunt mult mai sensibile pentru poporul elen.

O transa de 300 de milioane de euro trebuie achitata pe 5 iunie, iar alte trei plati urmeaza sa fie efectuate la scurt timp dupa aceasta data, arata Guardian.

S-a terminat luna de miere pentru Grecia: Funia se strange tot mai mult

Ce spun partile implicate

Ministrul de Finante elen a dat de inteles, marti, ca e posibil sa se puna o taxa suplimentara pentru banii retrasi din bancomate. Informatiile anterioare sustineau ca ar fi vorba de un euro pentru sumele de pana la 1.000 euro.

Pe de alta parte, Opozitia din Grecia arunca cu sageti in echipa lui Tsipras. Unul dintre liderii partidului Noua Democratie, Kyriakos Mitsotakis, sustine ca negocierile au ajuns in punctul in care orice fel de acord incheiat cu FMI, zona euro si Banca Centrala Europeana e mai bun decat deloc, transmite corespondetul de la Atena al publicatiei The Guardian.

Ministrul elen de Finante Yanis Varoufakis a explicat ca tara lui va da cele 300 de milioane de euro catre FMI pana pe 5 iunie pentru ca se va ajunge la un acord pana atunci cu creditorii internationali. La Bruxelles, lucrurile par clare. Comisarul european Pierre Moscovici nu si-a schimbat pozitia: "Nu exista un plan B pentru Grecia", a mentionat acesta.

Oficial UE: Nu exista niciun plan B pentru Grecia

Un oficial german, care nu a vrut sa fie numit, a mentionat ca Berlinul spera ca Grecia isi va indeplini obligatiile financiare de saptamana viitoare, in vreme ce de la Atena a pornit un avertisment: "Daca ajungem la concluzia ca nu avem cum sa platim transa catre FMI de la 5 iunie, asta nu inseamna ca vom lasa de izbeliste salariile si pensiile, acestea vor fi platite inainte de toate", a transmis secretarul de stat in Ministerul pentru Protectia Sociala din Grecia, arata publicatia Enikos, potrivit Guardian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Grecia discutii Bruxelles, #Grecia discutii creditori, #Grecia creditori, #Grecia bani plata, #Grecia rata FMI, #Grecia datorii , #zona euro