Proteste in Grecia: Tsipras cere din nou prelungirea ajutorului si striga ca e "santajat"

Duminica, 28 Iunie 2015, ora 21:36
9825 citiri
Proteste in Grecia: Tsipras cere din nou prelungirea ajutorului si striga ca e "santajat"

Dupa luni de negocieri grele, premierul grec Alexis Tsipras a confirmat ca vor fi impuse controale de capital.

Tsipras a anuntat, dupa o reuniune a guvernului sau tinuta duminica seara, ca bancile vor fi inchise luni, informeaza The Telegraph.

Tsipras a condamnat Banca Centrala Europeana pentru ca nu creste de urgenta plafonul pentru bancile grecesti, decizia BCE fiind catalogata de premierul elen drept "un santaj" ca el sa renunte la referendum.

"Aceasta decizie luata de BCE azi de a limita lichiditatile disponibile pentru bancile grecesti a fortat Banca Nationala (a Greciei, n.red.) sa sugereze o vacanta bancara si restrictii la retrageri", a spus Tsipras in conferinta de presa de dupa sedinta.

Mai mult, premierul elen a calificat drept "rusinos" refuzul liderilor zonei euro de a nu oferi prelungirea programului de ajutor pentru Grecia si a anuntat ca tocmai a trimis Uniunii Europene si BCE o noua cerere de extensie.

Tsipras a linistit insa populatia ca depozitele sunt in siguranta iar oamenii isi vor primi la timp pensiile si salariile. Totodata, el a tinut sa precizeze ca referendumul va fi tinut cu siguranta duminica viitoare.

"Demnitatea poporului grec in fata santajului si injustitiilor va trimite un mesaj de mandrie si speranta Europei", a scris Tsipras si pe contul de Twitter, dupa conferinta de presa.

Grecia fierbe - proteste in Atena

Oamenii insa nu au primit cu bratele deschise anuntul lui Tsipras. Proteste spontane au izbucnit pe strazile Atenei, unde elenii stateau de ore bune la cozi la bancomate pentru a se asigura ca nu raman fara lichiditati.

Astfel, in momentul in care premierul a anuntat ca retragerile vor fi limitate si bancile inchise, oamenii si-au pierdut rabdarea.

Totodata, in capitala Greciei au loc si proteste anti-austeritate. Oamenii tin pancarte pe care se poate citi "Nu exista niciun viitor in Uniunea Europeana pentru noi" si au ars bancnote de euro. Miscarile anti-austeritate au fost tinute in fata birourilor Uniunii Europene in Atena.

Citeste si:
Dacian Cioloș neagă o alianță cu AUR: ”Respectăm niște proceduri parlamentare ca să atingem obiectivele”
Dacian Cioloș neagă o alianță cu AUR: ”Respectăm niște proceduri parlamentare ca să atingem obiectivele”
Europarlamentarul Dacian Cioloş afirmă că USR PLUS nu are o alianţă politică cu Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), el susţinând că există numeroase demersuri legislative făcute în...
Dacian Cioloș explică de ce a votat în Parlamentul European pentru libertăți egale ale cuplurilor LGBT
Dacian Cioloș explică de ce a votat în Parlamentul European pentru libertăți egale ale cuplurilor LGBT
Liderul USRPLUS Dacian Cioloş, șef al grupului Renew Europe din Parlamentul European, explică decizia de a vota Rezoluţia Parlamentului European care propune ca familiile LGBT şi cuplurile de...
Sursa: Ziare.com
Comentarii