Grecia se supune: A cerut oficial extinderea programului actual

Joi, 19 Februarie 2015, ora 13:27
5379 citiri
Grecia se supune: A cerut oficial extinderea programului actual
Foto: Hepta.ro

Grecia a cerut, joi, in mod oficial, extinderea cu sase luni a actualului program de asistenta, pe care l-a incheiat cu creditorii internationali.

Este o mare concesie din partea Guvernului de la Atena, condus de Alexis Tsipras, relateaza Reuters.

Initial, premierul elen a anuntat ca vrea un nou acord, care sa nu includa masurile de austeritate la care a fost supus poporul pana acum.

Cedeaza Grecia? Anuntul de ultima ora facut de Atena

Insa actualul program de asistenta financiara expira la finalul lunii, asa ca Grecia are nevoie urgenta de bani.

Grecia spune pas ultimatumului: Scenariul apocaliptic daca nu se ajunge la un compromis

Ministrii de Finante din zona euro (Eurogroup) se vor intalni vineri dupa-amiaza la Bruxelles pentru a analiza cererea, a precizat seful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.

In aceste conditii, a crescut posibilitatea ca sa se ajunga la un acord ca va tine Grecia in zona euro si va conduce la evitarea falimentului.

Un oficial guvernamental a declarat pentru Reuters ca Atena a cerut o extensie a programului actual, la care insa vrea sa aduca modificari majore.

Grecia a fost de acord sa pastreze balanta fiscala pe parcursul celor sase luni, sa adopte reforme pentru a lupta impotriva evaziunii si a corutiei, dar si sa rezolve "criza umanitara" si sa dea avant cresterii economice.

In documentul consultat de sursa citata se arata ca elenii sunt de acord sa isi indeplineasca obligatiile financiare fata de creditorii sai, sa recunoasca programul actual drept cadrul de baza al negocierilor si sa renunte la deciziile unilaterale care ar putea sa submineze tintele fiscale.

Extrem de important este faptul ca a acceptat ca aceasta extindere a programului sa fie monitorizata de Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si de Fondul Monetar International, o decizie total opusa fata de declaratiile lui Tsipras, care a promis ca va elimina influenta "troikai" fata de statul elen.

Perioada de sase luni va fi folosita pentru a renegocia un alt program pe termen lung, care va avea ca scop recuperarea economica a tarii si implementarea unor masuri necesare pentru reducerea uriasei datorii pe care o are Grecia.

Insa celelalte state din zona euro au precizat ca se va vorbi despre acest lucru doar dupa ce Atena isi va indeplini promisiunile din programul actual, printre care se numara si atingerea unui surplus bugetar de 3% din produsul intern brut.

Inainte de intalnirea de vineri, oficialii din zona euro vor discuta despre cererea Greciei de extindere a programului de asistenta financiara.

Negocierile s-au spulberat la inceputul saptamanii

Luni, seful ministrilor de Finante din zona euro Jeroen Dijsselbloem a explicat ca, saptamana trecuta, s-a ajuns la un acord in ceea ce priveste 70% din program, insa discutiile tehnice nu au dus la o concluzie despre cum va arata restul de 30%. In consecinta, din cauza acestui esec, zona euro a cerut elenilor sa extinda programul de asistenta actual.

Esec total la discutiile cruciale din Bruxelles: Soarta Greciei e inca incerta. Cand s-ar putea relua negocierile

Grecia se afla sub presiune, deoarece ar fi pierdut 10,9 miliarde de euro pentru bancile sale, daca nu ar fi cerut extinderea programului. Fara acesti bani, institutiile financiare s-ar fi prabusit.

Seful ministrilor de Finante din zona euro Jeroen Dijsselbloem a mai explicat faptul ca trebuie sa existe o angajare din partea Greciei, care trebuie sa accepte principalele puncte ale programului, dar si ca tintele bugetare nu pot deraia.

La randul sau, luni, comisarul european Pierre Moscovici a spus ca flexibilitatea este importanta si a recomandat grecilor sa nu ia masuri unilaterale, insistand asupra faptului ca trebuie sa se bazeze pe colaborare.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#Grecia cerut extinderea programului, #Grecia extindere program , #zona euro