Grecia tine cu dintii: Nu vrem taierea pensiilor!

Marti, 09 Iunie 2015, ora 14:51
6465 citiri
Grecia tine cu dintii: Nu vrem taierea pensiilor!

Grecia poate ajunge la un acord cu creditorii internationali daca acestia renunta la anumite conditii, intre care taierea pensiilor, a declarat premierul Alexis Tsipras, in timp ce Franta si Germania cer un acord rapid pentru a elimina riscul iesirii statului elen din zona euro.

Tsipras a spus, continuand tonul conciliant adoptat in ultimele zile de autoritatile de la Atena, ca partile implicate in discutii pot gasi un compromis referitor la principalele elemente ale unui acord, intre care marimea excedentului bugetului primar.

El nu a aratat insa nicio disponibilitate de a accepta solicitarile creditorilor pentru reducerea pensiilor sau a altor cheltuieli sociale.

"Cred ca suntem foarte aproape de un acord asupra excedentului bugetar primar pentru urmatorii cativa ani. Este nevoie de o atitudine pozitiva privind propunerile alternative la reducerea pensiilor sau impunerea unor masuri recesioniste", a declarat Tsipras intr-un interviu aparut marti in publicatia italiana Corriere della Sera.

Tispras urmeaza sa se intalneasca miercuri cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, pentru a incerca sa deblocheze negocierile.

Intre timp, Comisia Europeana a primit o noua propunere de reforme din partea Greciei, a declarat marti un oficial european. Propunerea are rolul sa elimine diferentele dintre autoritatile elene si creditorii internationali, reprezentati de Comisia Europeana si FMI, in probleme precum pensiile, majorarea TVA si legislatia muncii.

Guvernul grec, la munca: Ce face pentru a obtine banii de la creditori internationali

Creditorii sunt tot mai exasperati de tacticile de negociere ale premierului elen, dupa ce acesta a respins din nou, saptamana trecuta, conditiile de deblocare a ajutorului financiar.

Guvernul de la Atena s-a folosit de o solutie tehnica pentru amanarea a patru rate catre FMI scadente in iunie, urmand sa plateasca 1,6 miliarde de euro la sfarsitul lunii.

Un oficial elen a spus ca ministrul de Stat Nikos Pappas si Euclid Tsakalotos, secretar de stat in Ministerul de Externe, se vor intalni marti cu creditorii, la Bruxelles, dupa discutii avute luni cu comisarul pentru Economie Pierre Moscovici.

Incruntari de la Atena

In urma intalnirilor cu Merkel si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a pus la indoiala buna credinta a creditorilor tarii.

Varoufakis a declarat luni seara, la Berlin, ca ajutorul ar putea fi deblocat imediat daca oficialii din zona euro ar lua negocierile in serios.

"Trebuie sa evitam un accident care nu ar fi un accident. Avem datoria istorica sa nu permitem acest lucru", a mai afirmat Varoufakis dupa o intalnire cu ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble.

Schaeuble este dispus sa lase Grecia sa iasa din zona euro, daca Tsipras refuza sa ia masuri care sa redreseze economia si sa reduca datoriile tarii, potrivit unei persoane apropiate situatiei. Pozitia lui Schaeuble este diferita de cea a lui Merkel, care este gata sa ofere concesii pentru a mentine Grecia in uniunea monetara, din cauza riscurilor geopolitice.

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Guvernul de la Atena mai are de primit din partea institutiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro care se incheie in aceasta luna.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Grecia reforme pensii, #Grecia taiere pensii, #Grecia negocieri datorie , #zona euro