Grecia va fi iarasi salvata - un al doilea plan de ajutor a fost adoptat la Bruxelles

Marti, 21 Februarie 2012, ora 06:00

   

Grecia va fi iarasi salvata - un al doilea plan de ajutor a fost adoptat la Bruxelles
Ministrii de Finante din zona euro au ajuns la un acord privind un al doilea plan de salvare, vital pentru Grecia puternic indatorata, care cuprinde atat un ajutor public, cat si un plan de stergere partiala a datoriei.

Intelegerea, pentru care discutiile de luni, de la Bruxelles, s-au prelungit mai mult de 13 de ore pana tarziu in noapte, prevede ca Grecia va beneficia de un ajutor public de 130 miliarde de euro, anunta BBC.

Grecia are nevoie de aceste fonduri pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, luna viitoare, atunci cand imprumuturile scadente - in valoare de 14,5 miliarde - trebuie sa fie rambursate.

In schimb, Atena va putea acum lua masuri pentru a reduce datoria publica a tarii pana la maximum 121% din PIB pana in 2020. Dupa cinci ani la rand de recesiune, datoriile Greciei se ridica in prezent la mai mult de 160% din produsul intern brut.

"Eurogrupul este pe deplin constient de eforturile deja facute de cetatenii greci, dar subliniaza ca sunt necesare in continuare eforturi majore din partea societatii grecesti pentru a readuce economia pe directia cresterii economice", au spus liderii europeni intr-o declaratie oficiala.

Negocierile au mers incet, pentru ca numeroase state se indoiesc de capacitatea Greciei de a-si indeplini promisiunile de reforma. Rezervele lor sunt cu atat mai mari cu cat in aprilie vor avea loc alegeri legislative, privite ca o tentatie pentru renuntarea la masurile de austeritate.

Jean-Claude Juncker - prim-ministru al Luxemburgului si presedinte al grupului de ministri ai Finantelor din zona euro - a spus ca decizia de luni noapte este una "de anvergura" si va conduce la "o reducere a datoriilor foarte importanta pentru Grecia". In plus, asigura viitorul sau in zona euro.

De asemenea, creditorii privati ai Greciei au acceptat sa reduca cu 53,5% valoarea initiala a obligatiunilor grecesti pe care le detineau, ceea ce inseamna stergerea a 107 miliarde de euro din datorie, anunta marti un comunicat al comitetului creditorilor privati ai Greciei, transmite AFP, preluat de Mediafax.

Pierderile reale din conturile creditorilor privati vor fi de peste 70%.

Mai precis, pentru fiecare obligatiune, creditorii vor primi noi titluri elene pentru 31,5% din valoarea initiala, titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (FESF) pentru 15%, in timp ce 53,5% din obligatiunile initiale se va pierde.

Creditorilor privati li se vor propune de asemenea titluri suplimentare al caror randament va fi indexat cu cresterea Greciei, ceea ce le va oferi o crestere a veniturilor daca economia elena se va redresa mai repede decat este prevazut.

Comitetul creditorilor, reprezentat la negocieri de presedintele Institutului International de Finante, Charles Dallara, si de bancherul Jean Lemierre, de la BNP Paribas, a avertizat insa ca documentul finalizat marti dimineata trebuie supus aprobarii tuturor membrilor sai.

"Consideram ca acest acord constituie o baza corespunzatoare pentru lansarea invitatiei privind schimbul de obligatiuni guvernamentale (PSI). O operatiune PSI reusita reprezinta o conditie necesara pentru noul program. Asteptam o mai mare implicare a creditorilor privati in schimbul de obligatiuni", au precizat reprezentantii Eurogrupului intr-o declaratie emisa dupa intalnire.

Banca Centrala Europeana (BCE) va distribui profitul din cumpararea obligatiunilor grecesti in urmatorii doi ani catre bancile centrale nationale, iar guvernele vor ceda fondurile Atenei "pentru imbunatatirea sustenabilitatii datoriei Greciei", se mai precizeaza in declaratia oficialilor europeni.

BCE a cumparat obligatiuni grecesti in valoare de 38 de miliarde de euro a caror valoare a ajuns in prezent la 50 de miliarde de euro, potrivit Reuters.

Schimbul de obligatiuni cu sectorul privat va fi lansat pe 8 martie si va fi finalizat in urmatoarele trei zile. Ceea ce inseamna ca titluri de stat in valoare de 14,5 miliarde de euro, cu scadenta pe 20 martie, vor fi restructurate, iar Grecia va evita falimentul.

Cea mai mare parte din programul de 130 de miliarde de euro va fi utilizata pentru finantarea schimbului de obligatiuni si asigurarea stabilitatii sistemului bancar din Grecia, in timp ce fondurile destinate economiei au cea mai redusa pondere.

Euro, in crestere

Decizia Eurogrupului a influentat deja cursul valutar, moneda unica europeana urcand, in doar zece minute de la anuntul privind salvarea Greciei de la faliment, de la 1,3185 dolari la 1,3266 dolari, noteaza Reuters.

Moneda unica europeana a pierdut, ulterior, o mica parte din aceasta crestere, fiind cotata, la ora 3.00 GTM (5.00 - ora Romaniei), cu 1,3247 dolari, la Tokio.

Luni, in jurul orei ora 19.00 GMT (21.00 - ora Romaniei), moneda euro era cotata cu 1,3237 dolari. Moneda unica europeana a castigat teren in fata yenului, ajungand de la 105,36 yeni la ora 19.00 GMT la 105,94 yeni dupa ce s-a anuntat acordul de principiu incheiat la Bruxelles.

Tsunemasa Tsukada, agent in cadrul Bancii Mitsubishi UFJ, a explicat ca "anuntul a provocat cumparari de euro". "Eu cred ca aceasta crestere se va opri in jur de 1,33 dolari. Nu vad euro crescand pana la 1,35 (dolari)", a mai spus Tsunemasa Tsukada, citat de The Guardian.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2145 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
miluca007
rank 2
Grecia va fi iarasi salvata
Ministrii de Finante din zona euro au ajuns la un acord privind un al doilea plan de salvare, vital pentru Grecia puternic indatorata.
Sile this Millennium
rank 5
O bulă de aer şi pentru România
Un semnal pozitiv !
Cabron
rank 2
O salvare cat Grecia de mare
Pentru cei care isi fac iluzii, in traducere pentru omul de rand, inseamna : Noi grecii ne-am dus la banca si ne-am imprumutat. Si la inca una, si la inca una. Pentru masina, vacanta, plasma. Si avem o rata lunara cat 160% salariul. Luna viitoare nu avem de unde sa dam rata. Dar daca nu o dam intram in insolventa, si daca tot suntem acolo s-ar putea sa inceapa sa ne fie indiferent si sa nu mai dam nici un ban inapoi. Asa ca bancile au gandit o shema. O sa roage pe mama bancilor (FMI)si pe cee care nu au pierdut inca sa ne dea bani cu dobanda mai mare, pe si mai mult timp, ca sa platim datoria dinainte. Si ne spune, sa nu mai cumparam absolut nimic din salariu, sa ne platim datoria inca vreo 20 de ani. Ca sa nu riste sa faca si altii la fel. Si sa nu piarda nici un cent din profit.Si sa nu se prinda lumea ca in conturile mondiale (acum EU) sunt cifric de vreo 1.000.000 mai multi bani electronici, decat echivalentul lor real valoric in economie.
Toata Grecia va sta drepti. Cat ? Nu stiu, vreo 30-40 de ani.Si o vor conduce bancile, prin politicieni care platesc dobanzile la timp. Sau nu va sta, cred eu, si vom schimba drahme cand mergem la plaja
mcquin
rank 5
Aleluia Grecia.
De cate ori poate fi salvata Grecia din moment ce cetatenii ies in strada la o posibila reducere cu 10% a salariilor si pensiilor care sunt de peste 2 ori mai mari ca in Romania?
UE nu vrea sa inteleaga ca astia au murit demult si degeaba se pompeaza in gura lor hamesita sute de miliarde,ca tot la cafea si table vor sta si vor iesii in strada ca nu sunt lasati sa hiberneze si sunt pusi la munca.
Pacat ca nu facem parte din zona euro ca la masurile de austeritate de la noi am fi primit in cele din urma mai mult sprijin in ceea ce priveste implementarea capitalul strain.
La astia nu se rezolva decat prin razboi civil.
Don
rank 1
Grecia va fi iarasi salvata ??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????
Dar cand a mai fost salvata? Parca a avut non stop nevoie de bani... Grecia trebuia lasata sa falimenteze de la inceput, dar sunt interese prea mari cu beneficii imense pe aceasta indatorare. Se acumuleaza ca un bulgare de zapada. Cine are de castigat din toata "criza" asta ??? GERMANIA ! Profita la maxim. daca ajunge si romania in aceeasi situatie, singura solutie e sa ne falimentam. nu mai platiti ratele la banci, oricum si-au primit banii inapoi, acum doar indatoreaza /sclavesc oamenii... darile catre un aparat fiscal prost administrat de asemenea trebuiesc stopate..
MORTON
rank 3
Din acest moment....
Grecia nu mai este a grecilor ci apartine Bancii Mondiale si fmi. Asa vor pati toate tarile care colaboreaza cu aceste organisme ale imperialismului mondial. Pacat de cei ce s-au jertfit in istoria milenara a poporului Grec, pentru demnitatea si independenta acestui popor.
niculaeda
rank 5
@MORTON
- demnitatea si independenta mainii intinse la pomana !
dacidava
rank 3
katzaoni nemernici..
oricat ar minti,escroca ,frauda hotzii astia de greci,vor fi mereu salvati..mi-e scarba,hotii astia nu platesc niciodata....Europa e de c..t daca nu vrea sa-i puna pe grecotei unde le e locul
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor