Grecii mai au de unde taia: Guvernul pregateste masuri noi de austeritate

Marti, 21 August 2012, ora 15:41
2646 citiri
Grecii mai au de unde taia: Guvernul pregateste masuri noi de austeritate
Foto: Bloomberg

Guvernul de la Atena pregateste o noua runda de masuri de austeritate, inainte de intalnirile cu liderii europeni ce vor avea loc la sfarsitul saptamanii.

Potrivit unor oficiali guvernamentali importanti, masurile, aflate in prezent in lucru, vor include reduceri ale prestatiilor din sistemul public de pensii, precum si noi taieri salariale si diponibilizari in sectorul public, noteaza The Wall Street Journal.

Noul plan de masuri de austeritate va fi prezentat, miercuri, de premierul Antonis Samaras sefului Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, care va fi prezent la Atena.

Vineri, Samaras o va intalni la Berlin pe Angela Merkel, cancelarul german, iar in ziua urmatoare il va vizita la Francois Hollande, presedintele Frantei, la Paris.

Politicienii greci spera ca reducerea cheltuielilor bugetare sa le permita extinderea pe doi ani a intervalului pentru atingerea tintelor de deficit, amanare solicitata de Samaras si partenerii sai de coalitie.

De la inceputul crizei datoriilor in Grecia, la sfarsitul anului 2009, salariile si pensiile au fost reduse cu pana la 40% in trei etape succesive, urmatorul pachet reprezentand a patra taiere.

Detaliile discutate in prezent vizeaza aplicarea unor taieri diferentiate, in functie de venit. Astfel, pensiile de 800 de euro pe luna vor fi reduse cu 1% sau 2%, in timp ce pensiile mari, de aproximativ 2.000 de euro, cu 15%.

Alte masuri presupun reducerea pensiilor si plafonarea, reducerea angajatilor eligibili pentru pensionare, reducerea cu o treime a salariilor in companiile de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Grecia masuri austeritate, #reduceri salariale greci, #taieri bugetare Grecia, #criza Grecia , #zona euro