Grecii vor suferi masuri de austeritate inca cinci ani

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 11:32
1734 citiri
Grecii vor suferi masuri de austeritate inca cinci ani

Grecii vor suferi masuri de austeritate inca cinci ani de-acum incolo, acesta fiind pretul platit de guvernul lor pentru a obtine 130 de miliarde de euro care vor preveni falimentul tarii si haosul in eurozona.

Rata fara precedent a taierilor de salarii si cheltuieli necesare pentru implementarea pachetului de salvare i-a facut pe analisti sa avertizeze ca exista posibilitatea unei noi crize a datoriilor Greciei spre sfarsitul acestui an si probabilitatea iesirii tarii din zona euro, pe masura ce recesiunea se va adanci, scrie The Guardian.

Inalti oficiali din Uniunea Europeana au recunoscut ca, dupa ce au avut parte de reduceri de salariu de 30% din 2009 incoace, grecii vor fi nevoiti sa mai suporte inca o reducere de 15% in urmatorii trei ani si este posibil sa fie necesare si alte taieri.

Economia tarii, care s-a contractat cu 7% anul trecut, se va contracta cu 4,5% anul acesta, va stagna in 2013 si va creste abia din 2014, cu 2%. Acestea sunt insa cifre nesigure, intrucat oricand se poate declansa o rasturnare a situatiei.

Grecia se afla in recesiune de cinci ani, timp in care a pierdut 17% din PIB, iar somajul a ajuns la 20%, urmand sa ramana asa timp de cel putin inca doi ani.

Guvernul elen are la dispozitie o saptamana sa implementeze masuri dure inainte de eliberarea urmatoarei transe din imprumut, care-i va permite sa plateasca 1,4 miliarde de euro din datoriile acumulate, pana la 20 martie, cand va primi si acordul final al eurozonei pentru un al doilea fond de salvare, in urmatorii doi ani.

Printre masurile ce trebuiesc luate in urmatoarea saptamana se afla legislatia privind instituirea unui cont blocat, unde vor fi varsate fondurile UE/FMI, cu scopul de a fi folosite exclusiv pentru plata datoriilor, si in niciun caz pentru plata sanatatii, pensiilor si altor cheltuieli.

Ulterior, sub supravegherea unor echipe tot mai mari de inspectori si consilieri, Atena va trebui sa mai faca economii in valoare de inca 5% din PIB pana la sfarsitul lui 2014. Oficialii europeni au precizat ca aceste economii s-ar realiza mai usor daca s-ar reduce evaziunea fiscala.

Creditorii privati ai Greciei au acceptat, in cele din urma, o reducere cu 53,5% a datoriei elenilor, insa, cu toate acestea, situatia s-ar putea deteriora in orice moment, crede Jorg Kramer, economist sef la Commerzbank, care sugereaza ca nivelul datoriilor va creste pe masura ce recesiunea se adanceste si cresterea economica nu se reia.

Jennifer McKeown, economist la Capital Economics, sustine ca exista riscul unei iesiri a Greciei din eurozona spre sfarsitul acestui an, pe masura ce se instaleaza masurile de austeritate, nemultumirea populara si recesiunea.

Citeste si:
Cum a fost reținut Sorin Oprescu în Grecia: "Polițiștii au intrat cu haine civile peste el, așa că nu a înțeles despre ce a fost vorba”
Cum a fost reținut Sorin Oprescu în Grecia: "Polițiștii au intrat cu haine civile peste el, așa că nu a înțeles despre ce a fost vorba”
Sorin Oprescu a fost arestat în Grecia, la patru zile după ce judecătorii români l-au condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție, iar operațiunea a făcut valuri...
Turiștii care merg în Grecia nu vor mai trebui să poarte mască în avioane și în locurile publice închise. Când intră în vigoare măsura
Turiștii care merg în Grecia nu vor mai trebui să poarte mască în avioane și în locurile publice închise. Când intră în vigoare măsura
Autoritățile din Grecia au anunțat miercuri, 18 mai, că se va renunţa la obligativitatea purtării măştii sanitare în avioane şi locuri publice, în contextul ridicării restricţiilor...
Comentarii
bum
rank 5
5 ani sa se obisnuiasca , iar dupa ce s-au obisnuit e mult mai usor