Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Greselile fatale ale Germaniei: Drumul spre dezastru - studiu

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 19:30
6779 citiri
Greselile fatale ale Germaniei: Drumul spre dezastru - studiu
Foto: DPA

Germania investeste mult prea putin in infrastructura si in viitorul sau, indreptandu-se spre dezastru, releva un studiu al unui institut economic german.

Principalii candidati in alegerile generale din acest an descriu Germania in termeni foarte asemanatori, desi apartin unor formatiuni politice diferite, scrie Der Spiegel.

Astfel, cancelarul Angela Merkel, din partea Uniunii Crestin Democrate, numeste tara "o natiune exportatoare de succes", iar contracandidatul sau, Peer Steinbruck, din partea partidului Social-Democrat elogiaza forta Germaniei, atribuindu-i merite care variaza de la traditionalul "parteneriat social" dintre angajatorii si angajatii germani la rezultatele cercetarii universitare.

Conditii de cosmar pentru romani in Germania: Sunt tratati ca sclavii

Atat Angela Merkel, cat si oponentul sau zugravesc insa o imagine inselatoare, un studiu al Institutului German pentru Cercetare Economica din Berlin, demonstrand ca Germania nu mai este hegemonul Europei. In Germania pot fi intalnite, in unele zone, drumuri pline de gropi, linii ferate iesite din uz, scoli darapanate, in timp ce marile companii din industrie construiesc fabrici noi in strainatate, spun autorii studiului.

Acestea sunt marile deficiente ale Germaniei, traduse de economisti in cifre ingrijoratoare.

Desi Germania a facut fata crizei financiare si economice mai bine decat alte tari industrializate si a creat peste un milion de locuri de munca, acest lucru se datoreaza in mare masura restrangerilor salariale cerute de sindicate.

Productivitatea acestor locuri de munca, un aspect decisiv pentru prosperitatea si cresterea pe termen lung, este scazuta - o cauza a lipsei cronice de investitii in infrastructura, educatie, fabrici si echipamente.

Germania traieste din rezerve

"In pofida succeselor din anii precedenti, Germania nu a creat o baza de investitii pentru a asigura o crestere robusta", se arata in studiu. Cu alte cuvinte, Germania traieste din rezervele sale.

In urma cu 15 ani, activele nete al tarii reprezentau 20% din produsul intern brut, ajustat la rata inflatiei, aceasta insemnand aproape 500 de miliarde de euro. Pana in 2011, acest procent a scazut la 0,5% din PIB, respectiv la doar 13 miliarde de euro.

De asemenea, rata investitiior s-a aflat in declin de-a lungul anilor. In 1999, aceasta era de 20% din PIB, astazi a coborat la 17%.

Orase in bezna: Cum fac economie primarii din Germania

Pe de alta parte, germanii economisec mai mult decat orice alta tara natiune industrializata, insa multi dintre ei si-au plasat economiile in afara tarii, iar banii investiti nu au adus castigurile sperate.

"Din 1999, investitorii germani au pierdut aproximativ 400 de milioarde de euro din cauza investitiilor neinspirate din strainatate", se mai precizeaza in document.

Infrastructura, punctul nevralgic

Cu precadere, Germania sta prost la capitolul infrastructura. De exemplu, potrivit unui studiu coordonat de ministrul pentru Transporturi din landul Renania de Nord-Westfalia, Michael Groschek (Partidul Social-Democrat), din 100 de poduri inspectate pana acum, 80 au nevoie urgenta de reparatii si lucrari de intretinere.

Unele poduri sunt mai vechi de 100 de ani. Ministrul estimeaza ca este nevoie de o investitie de 4,2 miliarde de euro.

Germania nu este paradisul visat: Imigrantii pleaca in mai putin de un an

Daca Germania vrea sa isi intretina infrastructura existenta, va trebui sa cheltuiasca in fiecare an in plus 6,5 miliarde de euro, conform calculelor institutului german. Per ansamblu, sunt necesare investitii anuale de 75 de miliarde de euro.

Raportul nu propune, asa cum s-ar putea crede, o indepartare de la politicile bugetare stricte ale Germaniei, ci directionarea banilor acolo unde produc efecte economice maxime.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#Germania infrastructura proasta, #Germania lipsa investitii, #economie Germania , #zona euro