Iesirea Greciei din zona euro va provoca un val de dezastre, din Romania pana in China

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 07:38
7288 citiri
Iesirea Greciei din zona euro va provoca un val de dezastre, din Romania pana in China

Grecia, care este responsabila de 0,4% din economia mondiala, risca sa devina cea mai mare amenintare, nu doar pentru zona euro, ci pentru intregul sistem financiar international.

O expulzare din uniunea monetara a statului elen ar provoca efecte colaterale extrem de devastatoare, noteaza Bloomberg.

In primul rand, acest scenariu va provoca extinderea crizei datoriilor, prabusirea bancilor, blocarea creditarii si recesiune in intreaga Europa, care vor duce la o contractie a PIB-ului cu inca 1%, in tarile din zona euro, si 0,7%, in celelalte regiuni.

Grecia ameninta economia mondiala

In plus, natiunile exportatoare vor avea de suferit, precum Marea Britanie sau China, iar preturile la petrolul rusesc s-ar ieftini masiv.

In schimb, Statele Unite ar putea iesi cu fruntea sus, avand in vedere ca cea mai mare economie din lume a mai trecut printr-un scenariu similar, cu ocazia falimentului Lehman Brothers.

Plecarea Greciei din zona euro ar limita cresterea economica a Chinei la 6,4% in acest an, de la 9,2% anul trecut, estimeaza economistii China International Capital Corp. Exporturile statului asiatic, din care 19% ajung in Uniunea Europeana, au incetinit in mod neasteptat in aprilie.

Acestea ar putea scadea cu 3,9% anul acesta daca Grecia paraseste zona euro, comparativ cu un castig de 10%, in caz contrar.

"Foarte multe lucruri depind de ce masuri se iau pentru ca sa se limiteze contagiunea din Europa. Daca acestea nu vor functiona, totul o va lua razna. Imi pot imagina ca lucrurile sa evolueze in aceasta directie", a spus Barry Eichengreen, profesor la Universitatea din California.

UE cere Greciei sa ramana in zona euro, dar face planuri pentru o eventuala iesire

Mari forte comerciale din afara uniunii monetare, precum Marea Britanie, Elvetia si alte economii emergente, precum Romania, ar putea avea de suferit pe masura ce cererea incetineste. Monedele acestor tari s-ar aprecia fata de euro, scazand competitivitatea exporturilor.

Astfel, din randul tarilor care nu fac parte din zona euro, Bulgaria si Romania sunt primele in "linia de bataie", sustine economisul sef al Capital Economics, Neil Shearing.

Din totalul exporturilor romanesti, echivalentul a 3,5% din PIB-ul tarii se indreapta catre Grecia, iar bancile elene au o prezenta larga atat la noi in tara, cat si in Bulgaria. Ungaria, Slovacia si Republica Ceha trimit, de altfel, marfuri in valoare de peste 40% din PIB-ul lor catre zona euro.

Cum poate rezista Romania socului grecesc

Bancile din estul Europei sunt dependente de bancile-mama din zona euro pentru finantare. Liniile de credit pe termen scurt reprezinta peste 10% din PIB-ul Ungariei, Croatiei si Bulgariei.

In plus, tarile lovite puternic de criza, precum Portugalia sau Spania, se vor confrunta cu o crestere importanta a costurilor de finantare. In Germania, care era vazuta ca un refugiu pentru investitori, datorita economiei puternice si a datoriei mici, dobanda la obligatiunile pe 10 ani va depasi 1%, in conditiile in care, in prezent, aceasta tara a perceput si dobanzi negative.

Ce se va intampla dupa iesirea Greciei din zona euro

Economistii Citigroup estimeaza ca cea mai probabila data pentru iesirea Greciei din zona euro va fi 1 ianuarie 2013. In aceste conditii, analistii Merril Lynch prevad o contractare a PIB-ului regiunii cu aproximativ 4%, iar recesiunea va cuprinde tot blocul.

De asemenea, moneda euro va scadea sub pragul de 1,20 dolari/euro, iar indicele european Stoxx 600 Banks Index s-ar prabusi sub 110 puncte, de la 123, cat este in prezent.

Ce urmeaza dupa iesirea Greciei din zona euro

"Daca Grecia va pleca, semnalul gresit care va fi transmis este ca statutul de membru al zonei euro nu este neaparat si unul permanent, ceea ce ar putea fi un dezastru pentru unele tari", avertizeaza Laurence Boone, economist sef al Merril Lynch din Londra, care considera ca Grecia va pastra moneda euro din cauza costurilor ridicate ale unui scenariu alternativ.

Daca Grecia ar parasi zona euro, presiunea ar cadea pe bancile centrale si guverne, care ar trebui sa ingradeasca extinderea situatiei, a spus Lucrezia Reichlin, fost economist sef al Bancii Centrale Europene. Statele ar trebui sa recapitalizeze rapid bancile cu probleme si sa garanteze depozitele, pe masura ce BCE intervine cu lichiditati masive in piata.

Bancile centrale din intreaga lume ar trebui sa dea o alta mana de ajutor prin pomparea de valuta si relaxarea politicilor fiscale, acolo unde se poate.

Costul iesirii Greciei din zona euro ar depasi, probabil, 1 trilion de euro, suma estimata de Institutul International de Finante, care include pierderile provenite din datoria Greciei si nevoia de a proteja Portugalia, Irlanda, Spania si Italia, dar si refinantarea bancilor.

Citeste si:
LIVE TEXT Congresul PNL. Liberalii aleg astăzi noul președinte al partidului. Președintele Klaus Iohannis, prezent la eveniment
LIVE TEXT Congresul PNL. Liberalii aleg astăzi noul președinte al partidului. Președintele Klaus Iohannis, prezent la eveniment
Congresul PNL în urma căruia se va alege noul președinte al partidului are loc sâmbătă, 25 septembrie, într-un eveniment organizat la Romexpo, la care participă 5.000 de delegați din...
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai, înaintea congresului PNL: ”De voi depinde dacă refacem împreună guvernarea, sau dacă refaceţi USL”
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai, înaintea congresului PNL: ”De voi depinde dacă refacem împreună guvernarea, sau dacă refaceţi USL”
Deputatul USR PLUS Iulian Bulai a transmis, vineri seară, 24 septembrie, un apel către membrii PNL înaintea Congresului în care, le spune că, de ei depinde dacă vor reface guvernarea cu USR...
Sursa: Ziare.com