Inca o tara adera la zona euro - Parlamentul European i-a dat unda verde

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 20:17
9026 citiri
Inca o tara adera la zona euro - Parlamentul European i-a dat unda verde

Parlamentul European a votat, miercuri, o rezolutie prin care da unda verde aderarii la zona euro, incepand cu 1 ianuarie 2015, a ultimul stat baltic care inca nu adoptase moneda unica europeana - Lituania.

Recomandarea Parlamentului European a trecut cu 545 de voturi la 116, 34 de europarlamentari abtinandu-se. Astfel, "se sustine adoptarea euro de catre Lituania, pe 1 ianuarie 2015", se arata pe site-ul Parlamentului European.

Europarlamentarii au salutat faptul ca Lituania a indeplinit toate criteriile de eligibilitate privind aderarea la moneda euro: o inflatie medie de 0,6 la suta pe ultimele 12 luni (cu mult sub valoarea de referinta de 1,7 la suta), precum si un deficit de 2,1 la suta din PIB in anul 2013 (valoarea de referinta este de 3 la suta).

Letonia a trecut la euro de la 1 ianuarie - este cel de-al 18-lea membru al zonei euro

Lituania va deveni astfel al 19-lea stat care este membru al zonei euro, ultimele doua tari care au aderat fiind Letonia, pe 1 ianuarie 2014, si Estonia, cu trei ani inainte.

O decizie finala in privinta statului baltic este asteptata pentru Consiliul Afacerilor General al UE, de pe 23 iulie.

Cele 9 state membre UE care nu fac parte din zona euro sunt Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Polonia, Cehia, Ungaria, Croatia, Bulgaria si Romania. Pe langa cele 18 tari actuale care folosesc moneda euro, alte patru state sunt atasate acestei zone: Andorra, Monaco, Vatican si San Marino.

Aproximativ 335 de milioane de locuitori din Europa au ca moneda oficiala euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Lituania aderare zona euro, #Lituania moneda euro , #zona euro