Inca o tara europeana se elibereaza complet din acordul cu FMI

Luni, 05 Mai 2014, ora 14:51
4058 citiri
Inca o tara europeana se elibereaza complet din acordul cu FMI

Premierul portughez Pedro Passos Coelho a anuntat, duminica, ca Portugalia va iesi luna aceasta din programul extern de asistenta financiara in valoare de 78 de miliarde de euro si ca nu va solicita o linie de credit preventiva.

Anuntul vine in contextul in care tara a revenit pe crestere dupa mai multi ani de austeritate si reforme impopulare, informeaza Reuters.

Acest lucru inseamna ca Portugalia nu va mai trebui sa raspunda in fata creditorilor internationali dupa ce acordul se va incheia, respectiv dupa 17 mai.

"Guvernul a decis sa iasa din programul de asistenta fara sa solicite niciun fel de linie de credit preventiva. Aceasta este decizia corecta", a transmis Coelho intr-un mesaj televizat.

Ce se va intampla cu zona euro in 2014

Portugalia este a doua tara din zona euro, dupa Irlanda, care finalizeaza programul international de asistenta. Nici autoritatile de la Dublin nu au solicitat un acord preventiv. In prezent, doar Grecia mai are un bailout in derulare.

"Comisia Europeana ia nota de aceasta decizie si va sprijini autoritatile si populatia din Portugalia in ceea ce priveste aceasta decizie suverana", a spus vicepresedintele Comisiei Europene, Siim Kallas.

Lisabona a solicitat un imprumut din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International in 2011, acceptand in schimb implementarea unor masuri dure de austeritate si a mai multor reforme.

Guvernul de centru-dreapta a respectat cu strictete conditiile bailout-ului, atingand tintele privind reducerea deficitului bugetar al tarii.

In continuare, cea mai mare provocare pentru Portugalia vine din partea Curtii Supreme a tarii, care a respins mai multe masuri de austeritate impuse prin acord.

Citeste si:
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
În contextul confruntării extrem de disputate dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL, care, conform unor voci liberale, ar putea duce la scindarea partidului după congresul de...
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Sursa: Ziare.com