Infrangerea istorica a Germaniei in fata Italiei si Spaniei

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 18:41
5061 citiri
Infrangerea istorica a Germaniei in fata Italiei si Spaniei
Foto: Der Spiegel

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a suferit o infrangere importanta la Consiliul European, de joi si vineri, Italia si Spania reusind sa isi impuna vointa.

Oficialul de la Berlin avea o pozitie ferma inainte de summit, insistand ca nu va face concesii. Insa Italia si Spania au reusit sa "topeasca" vointa cancelarului "de fier", negociind foarte dur propunerile lor, astfel ca Germania a fost nevoita sa cedeze, scrie Der Spiegel.

Cei doi premieri, Mario Monti, respectiv Mariano Rajoy, au reusit sa obtina un acces mai usor la fondurile de urgenta ale zonei euro, care va recapitaliza, in mod direct, bancile in dificultate.

Spania castiga o lupta cu Germania: Bancile primesc finantare de la fondurile de urgenta

In plus, statele din uniune care vor indeplini tintele impuse de deficit bugetar vor putea primi ajutor financiar, fara sa mai adopte si alte masuri de austeritate, iar atenta observatie a Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International nu va mai fi aplicata.

O infrangere dureroasa pentru Merkel

In conditiile in care Parlamentul german urmeaza sa aprobe intrarea in functiune a Mecanismului European de Stabilitate (MES) si a pactului fiscal, Merkel a incercat sa evite sa faca concesii in favoarea tarilor din sudul Europei. In ajunul summit-ului, consilierii cancelarului au respins ideea ca MES sa fie folosit pentru a recapitaliza bancile.

Insa, dupa discutiile de la summit, care au avut loc timp de 13 ore si jumatate, Germania a fost fortata sa accepte cererile Spaniei si Italiei, astfel ca Merkel se va intoarce acasa infranta.

Totusi, ea a reusit sa obtina un lucru: MES nu va furniza fonduri bancilor decat dupa ce se va infiinta un organism de supraveghere a acestor tranzactii, in cadrul BCE.

Aceasta victorie este una foarte importanta pentru tarile mediteraneene, Mario Monti fiind extrem de multumit de rezultat, mai ales ca el a apelat la santaj pentru a obtine ce vrea, precizand ca Italia nu va accepta noul pact de crestere economica pana cand cererile sale nu vor fi aprobate. Fara votul acestei tari, acordul nu ar fi fost valabil, avand in vedere ca era necesar ca toate statele UE sa il valideze.

Avand in vedere ca premierul Spaniei s-a aliat cu Monti in aceasta disputa, Germania a fost nevoita sa cedeze si sa accepte, dupa multe ore de negocieri.

Premierul Italiei a precizat ca nu va folosi MES pentru recapitalizarea bancilor, in acest moment, si a insistat ca aceasta masura sa fie adoptata pentru a trimite un semnal pozitiv pietelor, sperand ca dobanzile la obligatiuni vor scadea.

Ce se va intampla cu Grecia?

Aceasta decizie ridica multe semne de intrebare, avand in vedere ca nu se stie ce se va intampla cu tarile care au primit deja bani de la fondul temporar de salvare (EFSF).

Oficialii de la Bruxelles au dat asigurari ca noua masura nu va schimba nimic in cadrul programelor unor tari precum Grecia sau Irlanda, care au beneficiat deja de ajutoare internationale.

Insa aceste tari vor incerca sa renegocieze acordurile cu partenerii internationali, in speranta ca vor obtine o relaxare a politicilor fiscale.

Deciziile luate la summit vor acorda o si mai mare incredere Greciei sa santajeze UE, grecii sperand sa nu mai fie nevoiti sa impuna si alte masuri de austeritate, lucru pe care noul premier, Antonis Samaras, a anuntat deja ca il va face.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#infrangere Germania Spania summit, #Spania infrange Germania, #solutii summit UE, #decizii summit ue , #zona euro