Isarescu explica de ce Romania nu va adopta prea curand moneda euro

Luni, 05 Mai 2014, ora 21:43
4547 citiri
Isarescu explica de ce Romania nu va adopta prea curand moneda euro
Foto: Amcham

Tarile membre ale Uniunii Europene, care nu au adoptat inca moneda unica, par a avea o abordare de tipul "asteptam si vom vedea" in privinta intrarii in zona euro, desi in momentul aderarii la UE au anuntat date certe in acest sens, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

El a mentionat cazul Bulgariei, care si-a stabilit, in 2004, anul 2010 ca data de intrare in zona euro, dar si al Ungariei, Poloniei si Cehiei, care si-au stabilit ca vor adera la uniunea monetara in 2008, respectiv 2008-2009 si 2009-2010. Romania si-a fixat in 2007, prin Programul de Convergenta, anul 2014 pentru trecerea la euro.

In acest moment, insa, niciuna dintre tarile mentionate nu a intrat in zona euro si nici nu mai are stabilita o data tinta in acest sens, sustine guvernatorul BNR.

Isarescu, despre intrarea in zona euro: Bucurestiul si zona pana la Las Fierbinti se va putea adapta

"Romania, ca si alte tari care nu sunt in zona euro, este mai aproape ca oricand de indeplinirea criteriilor de la Maastricht, de convergenta nominala, dar a devenit evident ca abordarea bazata exclusiv pe atingerea acestor obiective nu este suficienta.

Adoptarea principiului 'pune-ti mai intai casa in ordine' de catre fiecare stat inainte de adoptarea euro pare a fi o conditie esentiala pentru succesul largirii zonei euro. Numai astfel adoptarea monedei unice va genera beneficii atat pentru respectivele tari cat si pentru intreaga zona euro", a precizat Mugur Isarescu.

Ce sustin sefii bancilor centrale din alte state est-europene

Seful BNR a mentionat si declaratii recente ale oficialilor din tarile mentionate cu privire la adoptarea euro.

Guvernatorul Bancii Nationale a Poloniei declara, in aprilie 2013, ca mecanismul ratelor de schimb (ERM II) constituie o bariera serioasa care impiedica o tara ca Polonia sa adere la zona euro. "Avem o piata valutara puternica si ar trebui sa spunem: Nu intram in ERM II. Daca ne vreti in acest mecanism, invitati-ne fara aceasta conditie", a spus Marek Belka, guvernatorul bancii centrale poloneze.

La randul sau, seful bancii centrale din Cehia a declarat, in mai 2013, ca, desi in urma alegerilor a rezultat o coalitie de forte politice care cauta o intrare rapida in zona euro, cea mai apropiata data de aderare ar fi 2019.

In Ungaria, premierul Viktor Orban anunta, tot in urma cu un an, ca tara sa nu poate lua in considerare adoptarea euro inainte ca nivelul de dezvoltare economica sa ajunga la 90% din cel al tarilor din zona euro.

Ministrul de Finante din Bulgaria sustinea, la randul sau, in februarie 2013, ca, daca intra pe calea adoptarii euro, nu stie exact in ce ar intra, asa ca este mai bine sa astepte.

Pentru Romania, guvernatorul BNR sustine ca, in pofida progreselor recente, inca sunt necesare progrese catre convergenta reala si in sensul obtinerii unui consens politic in plan intern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Isarescu Romania zona euro, #Romania intrare zona euro, #Romania zona euro, #intrare zona euro , #zona euro