Italia, adevaratul motiv de teama in zona euro. Vezi de ce

Sambata, 23 Iunie 2012, ora 08:37
2941 citiri
Italia, adevaratul motiv de teama in zona euro. Vezi de ce
Foto: Flickr

Cum toti ochii sunt atintiti pe Spania si recentul imprumut de 100 de miliarde de euro aprobat de UE pentru sistemul sau bancar, precum si asupra noului guvern din Grecia, este usor de pierdut din vedere ca prabusirea zonei euro ar putea veni din alta parte: Italia.

Aceasta are o datorie publica impresionanta, de 1,9 trilioane de euro, reprezentand 120 la suta din PIB, iar, in urmatoarele 12 luni, trebuie sa plateasca 400 de miliarde de euro. Datoriile reprezinta doar una dintre probleme. Iata care sunt principalele riscuri ale Italiei, potrivit CNN Money:

Cresterea economica lenta

Cand datoriile unei tari depasesc 90 la suta din PIB, cresterea sa economica este pusa in pericol. Pietele financiare vor continua sa "pedepseasca" Italia, cerand randamente mai mari pentru obligatiuni, peste 6%, cel putin pentru viitorul apropiat.

In ultimii zece ani, Italia a avut o rata anuala medie de crestere de 2 la suta. Pentru 2012, Fondul Monetar International estimeaza o scadere de 1,8%, iar, pentru anul viitor, tot scadere, de 0,3%.

Costuri de finantare ridicate

Italia are un program de vanzare de obligatiuni foarte agresiv in urmatoarele 12 luni. Insa costurile sale de finantare au crescut vertiginos in ultima perioada. De exemplu, pe 14 iunie a vandut obligatiuni in valoare de 4,5 miliarde de euro, iar, pentru cele cu maturitate la 3 ani, randamentul cerut de investitori a urcat la 5,3%, fata de numai 3,91% pe 14 mai, adica o crestere de 36% in doar o luna.

Prea mare pentru a intra in faliment

O expresie folosita pentru companii se potriveste foarte bine si pentru Italia. In cazul in care aceasta tara intra in incapacitate de plata, nimeni nu ar avea destui bani sa o salveze, iar sfarsitul zonei euro ar fi iminent. Prin urmare, ea nu trebuie lasata sa ajunga la acel punct.

Consolidare fiscala

Drumul Italiei spre consolidarea fiscala nu este deloc clar si drept. Coruptia din timpul fostului premier Silvio Berlusconi si-a pus amprenta puternic, dar nici guvernul de tehnocrati condus de Mario Monti nu este destul de unit pentru a reusi.

Costuri prea mari cu forta de munca

Unul dintre factorii principali vinovati pentru cresterea lenta este stagnarea productivitatii, provocata si de majorari de salarii nejustificate de crestere. Desi, in ultima perioada, s-au mai redus, costurile cu forta de munca nu sunt competitive.

Exporturi in scadere

Un lucru pozitiv este ca, inca de la inceputul anului 2011, Italia a importat mai putin. Pe de alta parte, a si exportat mai putin. Italia este specializata in textile si imbracaminte de lux, metale si minerale, dar, din cauza firmelor relativ mici din tara, partenerii europeni au reusit sa gaseasca si alte surse pentru aceleasi produse, la preturi mai competitive.

Rata somajului

In randul tinerilor, rata somajului este nu mai putin de 39 la suta. In plus, Italia se confrunta, ca si restul Europei, cu o imbatranire a populatiei, prin urmare problema somajului este si mai accentuata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
Hackerii din gruparea Sandworm, legată de spionajul rus, sunt pe cale să devină o amenințare la nivel mondial
O filială a gigantului american Google, Mandiant, avertizează joi, 18 aprilie, într-un raport, cu privire la activităţi ale unei grupări de hackeri cu legături cu spionajul rus, Sandworm,...
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare a imaginilor: JPEGli
Google a introdus o nouă tehnologie de comprimare pentru imagini, denumită JPEGli, care promite să revoluționeze modul în care fotografiile sunt afișate și gestionate pe internet....
#scadere economica Italia, #criza Italia, #datorii Italia , #zona euro