Italia se prabuseste. Cum sunt afectati romanii?

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 12:40
5664 citiri
Italia se prabuseste. Cum sunt afectati romanii?
Foto:telegraph.co.uk

In asteptarea demisiei premierului Berlusconi, Italia a inregistrat o crestere record a costurilor de finantare, fapt care a generat turbulente pe piete si in lumea economica europeana si mondiala. Cum este Romania afectata de acest "efect de domino", care pare din ce in ce mai greu de stopat?

Andreea Paul Vass, consilierul prim-ministrului Emil Boc, crede ca situatia dintre Grecia si Italia este greu comparabila.

"Italia este a opta economie a lumii si risca, intr-adevar, sa nu mai poata fi salvata. Un prag de 7% e considerat nesustenabil si, deasupra lui, toate tarile cu probleme au fost nevoite sa solicite ajutor international. Italia are o datorie de 1.900 de miliarde de euro, ceea ce insumeaza datoriile cumulate ale Spaniei, Portugaliei, Greciei si Irlandei", a declarat Vass, pentru Ziare.com.

"Exista doua categorii de perceptiuni: Ori Italia este prea mare ca sa cada, ori Italia este prea mare ca sa mai fie salvata. Ce este sigur este ca bursele din intreaga lume au luat-o strasnic la vale. Europa sta pe un butoi de pulbere, in timp ce Romania sta la talkshow-uri. Sentimentul constructiei este total marginalizat", a continuat aceasta.

In ceea ce priveste locul Romaniei din punct de vedere strategic, Andreea Vass crede ca trebuie sa luam in considerare tabloul euro atat de incercat de turbulentele economice si sociale si unde ne vom pozitiona in perspectiva restructurarilor institutionale.

"Atunci cand sarpele monetar a iesit din tunelul stabilit a aparut o constructie monetara si mai puternica, si anume mecanismul ratelor de schimb, insa si acesta a esuat. Insa falimentul mecanismelor ratelor de schimb s-a tradus intr-o constructie economica si mai puternica, si anume zona europeana monetara.

Daca aceasta contructie economica se va dovedi un esec, atunci foarte probabil va aparea o forma superioara de constructie economica si monetara, dupa principiul britanic "more Europe, not less Europe", adica o guvernare economica, foarte posibil si o federalizare fiscala", a opinat Vass.

Despre cum ar putea fi afectata Romania de situatia din Italia, Vass sustine ca tara noastra preia riscul regional.

"Romania preia mult din problemele Greciei, dar, in ceea ce priveste, Italia nu m-as hazarda sa fac vreo afirmatie, pentru ca nu este clar, inca, solutia pe care o vor adopta liderii europeni. Ma indoiesc ca va fi aceeasi ca in cazul Greciei si creativitatea poate genera o solutie cu totul si cu totul inedita.

Romania trebuie sa fie foarte aproape de zonele de decizie din UE, in conditiile in care se vorbeste tot mai mult de o Europa cu doua paliere, de o rediscutare a Tratatului Uniunii Europene", a conchis Vass

Romania poate fi afectata indirect de situatia Italiei

Pe de alta parte, analistul Valentin Ionescu crede ca Italia nu va ajunge in situatia Greciei, "chiar daca va avea o scadere a cresterii economice in prima parte a anului viitor, si asta ar crea probleme in capacitatea de plata. Italia are nevoie de finantare in fiecare luna si se imprumuta de pe piata".

"Exista o anumita expunere a bancilor straine in Italia, dar expunerea nu este numai pe sectorul public, investindu-se mai mult in sectorul privat. Bancile straine nu sunt expuse neaparat pe datoria publica a Italiei. Statul italian s-a imprumutat mai mult la banci italiene, iar daca statul are probleme de plata, primele banci afectate sunt cele italiene si franceze. Prin contagiune, probleme pot aparea si in Austria si Germania", a continuat acesta.

In ceea ce priveste Romania, tara noastra poate fi afectata prin bancile pe care italienii le detin in Austria.

"Sectorul bancar austriac este controlat de catre italieni, si atunci, indirect, ar fi afectata o banca locala. Insa nu cred ca acest scenariu se va produce, pentru ca toate miscarile care au aparut in Italia, mai ales pe randamentul titlurilor pe termen lung, de 10 si 15 ani, s-au bazat pe o neincredere in Berlusconi, deci apare si o problema de incredere politica.

Programul Guvernului italian nu este slab, este destul de bine articulat si ambitios, dar nimeni nu poate sa stie daca produce efect pe termen scurt. Si in Grecia s-a facut o oarecare restructurare, ei avand probleme legate de evaziunea fiscala. Si la noi este la fel, numai ca noi am taiat mai dur din bugetul sectorului public, in timp ce grecii nu au avut cum sa faca asta", este de parere Ionescu.

Cum sunt afectati romanii din Italia de situatia economica din Peninsula?

Potrivit lui Ionescu, toata piata muncii, pe plan european, este afectata in acest moment, cei care lucreaza legal sunt intr-o situatie vulnerabila, dar in mai mica masura decat cei de pe piata neagra. "In general emigrantii, indiferent de etnie, sunt primii afectati pe piata muncii", a precizat analistul, pentru Ziare.com.

"Piata muncii din Italia este foarte rigida, mult mai rigida decat la noi sau in Spania, sau in alte tari central-europene care si-au flexibilizat relatiile contractuale, aparand contracte pe perioade determinata, astfel incat stabilitatea locului de munca nu mai exista", a adaugat Ionescu.

In Italia, s-au facut presiuni foarte mari din partea sectorului privat de flexibilizare, s-a creat un dezechilibru intre angajator si angajat, avand efect in veniturile angajatilor si in creditare. "Acum nimeni nu pune accent pe asta, dar in viitor, in momentul in care si pietele bancare se vor stabiliza, expansiunea creditelor catre persoane fizice nu se va putea face in acelasi ritm, pentru ca, daca omul nu are siguranta locului de munca, nu mai imprumuta", a conchis Valentin Ionescu.

Atat Italia, cat si Grecia au intrat prin frauda in zona euro

Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), considera ca Italia este mai importanta decat Grecia pentru zona euro.

"In cel mai rau caz, probabil ca Italia va fi salvata ca si Grecia, desi nivelul datoriei este de douazeci de ori mai mare. Italia este mai importanta pentru zona euro decat este Grecia, dar ambele tari au intrat prin frauda in zona euro, pentru ca au raportat intentionat gresit inflatia si deficitul", afirma Voinea.

Analistul crede ca Romania este afectata prin bancile italienesti in tara noastra.

"Tara noastra este o economie periferica si asta este paradoxul, cand se intampla ceva rau in zona euro, leul se depreciaza, banii fug tot de la periferie catre centru, niciodata invers", a spus directorul GEA, pentru Ziare.com

Romanii din Italia sunt afectati de criza, la fel ca romanii din Spania, prin accesul mai dificil la piata muncii. Pe de alta parte, multi dintre ei lucrau pe piata neagra.

"In situatii de criza cresc si sentimentele anti-migratie, discriminare, pe de alta parte nu au alta varianta, in Romania rata ocuparii fiind foarte scazuta, unde sa vina?", a conchis Voinea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
Cel mai mic consum de electricitate din istoria României. Când s-a întâmplat și care sunt motivele acestei scăderi
Cel mai mic consum de electricitate din istoria României. Când s-a întâmplat și care sunt motivele acestei scăderi
Duminică, 14 aprilie, între orele 12.00 și 15.00, consumul de energie electrică al României a atins un minim istoric: 3.900 MW. Această valoare a fost înregistrată aproape de ora 15.00 și...
#criza Italia, #contagiune criza Italia, #Romania, #moneda euro, #Andreea Vass Paul, #Valentin Ionescu, #Liviu Voinea Grupul de Economie Aplicata , #zona euro