Italia: Senatul a adoptat pachetul de masuri de austeritate

Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 14:44
3573 citiri
Italia: Senatul a adoptat pachetul de masuri de austeritate
Foto: Daylife

Senatorii italieni au adoptat, vineri, pachetul de masuri de austeritate cerute de Uniunea Europeana, un lucru vazut de analisti drept un pas extrem de important spre salvarea zonei euro.

Legea a trecut cu 156 de voturi "pentru", 12 fiind "impotriva", relateaza BBC News. Urmatorul pas este trecerea legii si de Camera Deputatilor, camera decisiva, votul urmand sa aiba loc sambata.

Dupa ce se voteaza si in Camera Deputatilor, Silvio Berlusconi ar trebui sa isi dea demisia, asa cum a promis in urma cu cateva zile.

Pachetul de masuri fusese aprobat de Comisia de buget a camerei superioare joi, prin urmare analistii se asteptau ca legea sa treaca usor prin Senat.

Mario Monti, fost comisar european, care este vazut drept lider in cursa pentru noul sef de guvern, a votat pentru prima data in Senat, vineri, dupa ce presedintele tarii, Giorgio Napolitano, l-a numit senator pe viata, miercuri.

Potrivit analistilor, Napolitano ar putea accepta demisia lui Berlusconi sambata seara si l-ar putea numi imediat pe Monti drept noul prim-ministru. Unii analisti sustin ca noul guvern, format din tehnocrati, ar putea fi format pana duminica seara, inainte de deschiderea burselor, luni.

Ziare.com v-a prezentat desfasurarea evenimentelor din Italia, in format LIVE TEXT:

- Discutiile privind noul guvern sunt, inca, in desfasurare, in prim plan aflandu-se Mario Monti, fost comisar european.

- Senatul italian a adoptat pachetul de masuri de austeritate, ce va permite Italiei sa supravietuiasca fara ajutorul financiar din partea Fondului Monetar International.

Pachetul de masuri de austeritate va trebui aprobat si de Camera Deputatilor, camera decizionala, intr-un vot care se va desfasura sambata.

Senatul a adoptat pachetul cu 156 de voturi "pentru" si 12 "impotriva".

- Senatorii discuta pe tema pachetului de masuri de austeritate, ce prevede reducerea cheltuielilor cu 59,8 miliarde de euro. Printre masuri se numara majorarea TVA de la 20 la 21%, inghetarea salariilor bugetarilor pana in 2014, majorarea varstei de pensionare pentru femei de la 60 la 65 de ani, in perioada 2014 - 2026, limitarea tranzactiilor cash la 2.500 de euro, pentru a se limita evaziunea fiscala, si introducerea unei taxe speciale in domeniul energetic.

- Membrii partidului lui Berlusconi nu stiu cum sa reactioneze la posibilitatea ca noul guvern sa fie condus de Mario Monti. Potrivit The Guardian, se ia in considerare numirea in functia de premier a lui Lamberto Dini, care a condus un guvern ce a luat puterea de la Berlusconi in 1994.

A doua posibilitate ar fi sa-i ofere lui Monti "sprijn extern", adica sa il sustina in parlament, fara sa faca parte din Guvern. De asemenea, in ultimele discutii, se vorbeste despre un guvern format si din tehnocrati si din politicieni.

- Euro s-a apreciat usor, in raport cu dolarul american, la inceputul dezbaterilor din Senatul Italiei. Astfel, s-a ajuns la un curs oficial de 1,3646 dolari/euro, vineri, fata de cotatia de joi, de 1,3484 dolari/euro. Pe intreaga saptamana, euro a pierdut, insa, 1,5 la suta in fata monedei americane.

- Senatorii ar trebui sa inceapa dezbatarile dinaintea votului la ora 11.30 (ora Romaniei), iar rezultatul votului este asteptat in cursul serii, potrivit Reuters.

- Italia a reusit sa stranga 5 miliarde de euro din vanzarea unor obligatiuni, insa randamentul cerut de investitori a fost de 6,087 la suta, pentru obligatiuni cu maturitate la un an. Pentru obligatiunile cu maturitate la 10 ani, randamentul trece de 7%.

- Indicele FTSE a scazut usor, la inceputul zilei, insa, ulterior, s-a redresat, majorandu-se cu 17, adica 0,3 la suta.

- Bursa din Paris a deschis in crestere, indicele CAC 40 urcand cu 0,21 la suta, dupa ce, joi, inchisese cu o scadere de 0,34 de procente. Investitorii au moralul destul de ridicat, asteptandu-se la ca senatorii italieni sa fie de acord cu pachetul de masuri de austeritate.

- Bursa din Frankfurt a inregistrat o crestere usoara la deschidere, indicele DAX majorandu-se cu 0,23%.

- In Tokyo, indicele bursier Nikkei a urcat cu 0,16 la suta, in timp ce Topix a scazut cu 0,16%. In aceasta saptamana, marcati de criza din zona euro, cei doi indici au pierdut 3,3%, respectiv 3 procente.

In aceasta saptamana, costurile de finantare ale Italiei au depasit nivelul record, investitorii cerand un randament de peste 7 la suta. La acest prag, atat Irlanda, cat si Portugalia au fost nevoite sa accepte ajutorul financiar din partea Fondului Monetar International.

Italia a acceptat, deocamdata, doar sa fie monitorizata de oficialii UE, care si-au inceput deja misiunea in Roma. Guvernul italian trebuie sa gaseasca metode de a reduce datoriile de 120 la suta din PIB-ul anual si de a stimula cresterea economica. In ultimii 15 ani, economia Italia s-a majorat cu o medie de numai 0,75 la suta pe an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#vot Senat Italia, #masuri austeritate Italia, #Silvio Berlusoni , #zona euro