Juncker cere crearea unui Fond Monetar European si a unui Minister European de Economie si Finante

Miercuri, 13 Septembrie 2017, ora 20:11
2593 citiri
Juncker cere crearea unui Fond Monetar European si a unui Minister European de Economie si Finante

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a cerut intarirea pietei unice si crearea unui Fond Monetar European, precum si a unui Minister European de Economie si Finante.

"Avem nevoie de un Fond Monetar European si de un Minister European de Economie si Finante, pentru a promova reformele structurale in statele membre", a declarat Jean-Claude Juncker, in discursul sau anual privind starea Uniunii, sustinut in plenul Parlamentului European la Strasbourg, arata agentiile straine de presa.

Noile reglementari ar putea fi puse la punct in cadrul Comisiei Europene si ar raspunde in fata Parlamentului European, a explicat Juncker.

Si presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a pledat recent pentru crearea unui Fond Monetar European care sa inlocuiasca FMI in viitoarele planuri de salvare pentru tarile din zona euro care se confrunta cu dificultati financiare.

Dijsselbloem a apreciat ca Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - fondul de salvare al zonei euro - ar putea sa isi asume responsabilitatile Fondului Monetar International (FMI) pentru tarile care au adoptat moneda euro, adaugand ca in prezent este in pregatire un raport in acest sens.

Economia UE este intr-o stare renascuta de sanatate, depasind-o pe cea a SUA, a afirmat presedintele CE.

"Europa se redreseaza in cele din urma. Sa profitam maxim de acest moment", a declarat Jean-Claude Juncker.

De asemenea, presedintele CE a propus o examinare mai ampla a investitiilor straine in Europa, pe fondul sporirii temerilor privind concurenta neloiala, in special in industriile strategice.

"Nu suntem suporteri naivi ai liberului schimb. Europa trebuie sa-si apere intotdeauna interesele strategice. Se va realiza o examinare amanuntita daca o companie straina vrea sa achizitioneze un port, infrastructura energetica sau sa preia afaceri care produc tehnologie de aparare", a precizat oficialul european.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat recent ca Bruxelles-ul vrea o analiza mai riguroasa a preluarii companiilor europene de catre firmele straine, pentru a rezolva temerile in crestere legate de majorarea investitiilor chineze in blocul comunitar, in sectoarele energiei, infrastructurii si industriei de aparare.

CE doreste sa reduca decalajul perceput intre UE si marile economii globale in privinta cenzurarii preluarilor straine in sectoare strategice.

Problema este din ce in ce mai prezenta pe agenda politica a UE, din cauza temerilor ca statul chinez ar putea obtine acces la tehnologiile de varf din Europa, cumparand expertiza europeana in timp ce restrictioneaza rolul pe care il permite investitorilor din UE pe piata sa interna.

In privinta industriei, Jean-Claude Juncker a afirmat: "CE vrea sa faca industria noastra mai puternica si mai competitiva. Sunt mandru de industria auto europeana, dar sunt socat cand clientii si utilizatorii sunt mintiti intentionat. In scurt timp CE va prezenta o propunere de reducere a emisiilor de dioxid de carbon in sectorul transporturilor".

Citeste si Juncker: E timpul sa aducem Romania si Bulgaria in Schengen. Ce spune de aderarea la euro

Citeste si:
Se împart funcții în PNL. Pentru ce poziții candidează Lucian Bode și Virgil Popescu
Se împart funcții în PNL. Pentru ce poziții candidează Lucian Bode și Virgil Popescu
Conducerea PNL se reuneşte, vineri, într-o nouă şedinţă, la Consiliului Naţional, după Liga Aleşilor Locali de joi. În cadrul şedinţei vor fi aleşi secretarul general al partidului,...
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...