Ziare.com

Juncker: Grecia ar putea iesi din zona euro doar daca refuza categoric reformele

Duminica, 19 August 2012, ora 21:59

   

Juncker: Grecia ar putea iesi din zona euro doar daca refuza categoric reformele
Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat ca Grecia nu va iesi din zona euro, aceasta varianta intrand in discutie numai daca Guvernul elen ar refuza categoric consolidarea fiscala si reformele structurale.

Juncker este premierul Luxemburgului si presedintele Eurogroup, grupul de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro.

"Nu, nu cred ca se va intampla. Nu se va intampla (...) Daca Grecia refuza categoric consolidarea bugetului si reformele structurale, atunci aceasta chestiune va trebui luata in calcul", a afirmat oficialul, pentru ziarul austriac Tiroler Tageszeitung, intrebat daca Grecia ar putea parasi uniunea monetara.

El a adaugat ca nu exista motive ca acest scenariu sa fie considerat posibil, deoarece Grecia va incerca sa-si intensifice eforturile de a respecta obiectivele asumate fata de partenerii externi.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Juncker se va intalni miercuri la Atena cu premierul elen Antonis Samaras, guvernul elen incercand sa obtina de la UE, FMI si BCE prelungirea cu doi ani a termenelor privind consolidarea fiscala cuprinse in acordul de finantare externa de 130 miliarde euro.

Samaras se va intalni saptamana viitoare la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, apoi la Paris cu presedintele Francois Hollande. Merkel si Hollande se vor intalni joi la Berlin.

Grecia a implementat in ultimii trei ani masuri dure de austeritate si trebuie sa propuna creditorilor externi "taieri" suplimentare de 11,5 miliarde euro in bugetele din 2013 si 2014, ca preconditie pentru incasarea urmatoarei transe din finantarea externa, necesara pentru a evita falimentul si o eventuala iesire din zona euro.

"Iesirea Greciei din zona euro nu face parte din ipotezele mele de lucru. Am spus anterior ca iesirea ar putea fi gestionata - am vrut sa spun ca ar fi tehnic posibila, insa impracticabila politic. Riscurile sunt incalculabile. Nu are sens sa vorbim public despre astfel de scenarii", a afirmat Juncker, precizand ca orice plan de urgenta pentru eventuala iesire a statului elen din euro nu ar fi necesar.

Un motiv mult mai important de ingrijorare pentru zona euro ar trebui sa fie costurile ridicate de finantare suportate de Italia si Spania, care ar putea forta cele doua economii uriase sa ceara ajutor extern.

"Nu exista niciun motiv sa ne indoim de vointa Italiei si Spaniei de a face economii. Ambele tari au inceput sa introduca taieri majore, insa sunt tratate de catre pietele financiare ca si cum nu ar face nimic. Randamentele de peste 7% ale obligatiunilor sunt total incorecte. Nu sunt justificate de situatia actuala", a avertizat Juncker.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1444 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor