Krugman: Zona euro trebuie sa accepte o inflatie de 4 la suta

Duminica, 13 Mai 2012, ora 10:56

   

Krugman: Zona euro trebuie sa accepte o inflatie de 4 la suta
Economistul american Paul Krugman este de parere ca, in zona euro, inflatia ar trebui lasata sa ajunga la 4 la suta, pentru a relansa economia si a restaura competitivitatea tarilor din sud.

Castigatorul premiului Nobel pentru economie, in 2008, a denuntat politica de austeritate din Europa, amintind ca o rata a somajului record in randul tinerilor nu este compatibila cu presiunea pentru scaderea salariilor, relateaza L'Echo.

"Daca am mai fi avut monede nationale, le-am fi devalorizat. Dar acest lucru nu mai este posibil. Singura cale este devalorizarea interna, dar este dificila, deoarece nimeni nu este flexibil", a explicat Krugman.

Economistul vede doua solutii pentru criza din zona euro. Prima se bazeaza pe iesirea unei tari aflate in dificultate din uniunea monetara. "Ar fi un cosmar. Nici un premier nu doreste sa faca asta, deoarece ar fi alungat dupa aceea. Avem deja un exemplu, cu Argentina, in 2002. Tara, dupa un an de dezastru, a reusit sa se redreseze in mod spectaculos. Insa Grecia nu se poate baza de domeniul turistic pentru relansare. Intr-o tara in care lumea se bate, nimeni nu va dori sa mearga", a spus el.

A doua solutie ar fi sa se schimbe radical politica europeana. "Pentru Grecia, este prea tarziu, insa, in cazul Spaniei, se poate remedia situatia", a precizat economistul.

Daca s-ar adopta o disciplina fiscala rezonabila si s-ar accepta o inflatie moderata in zona euro, aceasta ar iesi din criza, a subliniat Krugman.

De asemenea, el insista ca toate celelalte tari sa colaboreze cu Germania, care, la randul sau, ar trebui sa accepte o rata a inflatiei de 4,5 procente.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1867 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Dar ce, e singurul care o spune? Dar, cine să îl asculte? Mai ales
că mai e si American! In orice caz, inflatia a fost si e singura modalitate de iesire din... chestia asta (cu exceptia lu' "Doamne, fereste!").
Utilizator sters
I-auzi ?!
Ia explica tu de ce e bun un "puseu" inflationist in intreaga zona euro ....nu de alta dar articolul , in afara de titlu , nu explica si nu argumenteaza ideea.
Hai , curaj ....sunt curios sa aud .
Nonpolitikon
rank 5
"...inflatia a fost si e singura modalitate de iesire.." cunoscută,
deoarece valoarea adăugată (fie si plusvaloarea) se bazează fie pe muncă, fie pe credit, care dacă e fără acoperire ulterioară prin muncă e... inflatie!
Utilizator sters
ptr nonpolitikon
si daca nu e munca ...din ce se va putea plati un pret mai mare pe produse ? ...de ce sa cresti pretul produselor , ca sa vinzi si mai putin ?...ca cei ce produc sa se desfiinteze si ei pentru ca nu le poate plati nimeni produsele ? ...deci sa obtii si "mai putina " munca .
Adica , cum s-ar spune , sa distrugi in totalitae circuitul ( angrenajul ) economic ?
Dragul meu nonpolitikon ....gaselnita e in alta parte ...se tranzactioneaza, de ceva vreme ,mult mai mult in euro decit in dolari ....asta e buba .
A inceput petrolul sa se dea pe euro si nu pe dolari , restul e propaganda .
Nonpolitikon
rank 5
Cauza ar trebui căutată în repetabilitatea înnebunitoare a crizelor
la fiecare 80 ani pe o durată de cate 5 ani, cel putin din 1608 incoace, dar se pare că interesul e dimpotrivă, ca aceasta să nu se afle.
tr2006
rank 5
ai mai expus teoria asta penibila cu 80 de ani
ai ales din istorie anumite evenimente (ce e aia "criza"?) care s-au intimplat la intervale convenabile si, gata! o teorie la fel de proasta precum crestinismul.

PS Porneste de aici si foloseste ratiunea: Ce economie era in 1608 si ce economie e astazi? E acelasi animal? In acelasi timp, mai lucreaza si la definitia conceptului de "criza" peste secole :)))
Utilizator sters
ptr nonpolitikon
daca e moneda mai mica, pretul produselor iesite din Iuropa lu peste sint mai mici.
Se vede ca nu le ai .
Iar ca se vinde petrolul pe ....euro pune coada la pruna . Petrolul se vinde si se cumpara in orice moneda . Si papuasii cupara in moneda lor.
Euro nu mai are valoare. Nu s e mai vinnde aur pe euro. Asta inseamna ca nu mai este .
Iuropa este in desfiintare . Nu ai observat. Cica se vinde petrol in .... euroi. Se vinde daca ii mai ia cineva ...Tu iei de buuna ce zice radio Erevan ?
tr2006
rank 5
Problema cheie pentru polititiceni este
sa-i manipuleze cu destula indeminare pe amarasteni astfel incit sa nu faca ce fac grecii sau ce-au facut nemtii dupa primul razboi mondial. O criza care afecteaza economia cu 5% intr-un an sau doi (evenimente necesare pentru un sistem economic care evolueaza continuu!) nu este nimic in comparatie cu stoparea economiei pentru 6 luni sau vreun razbel. Aveti grija ce va doriti, anarhistilor.
Nonpolitikon
rank 5
Spuneţi-i cum vreţi! Să-i spunem "tămbălău", că-i tot aia. În orice
caz, realitatea istorică n-o poate schimba nimeni! Cel mult, o poate ignora sau, de regulă, falsifica! Dacă tot v-ati amintit de "tămbălăul" general de 80 ani, vă mai amintiti si de "tămbălăul" supliment Romanesc de la fiecare 41 ani, incepand cel putin cu 1866? Sunt doar constatări si ar trebui explicate de cei de specialiate!
tr2006
rank 5
realitatea n-o poate schimba nimeni
mai ales daca e in trecut :) dar interpretarea se poate schimba astfel incit sa fie cit mai aproape de realitatea neschimbabila ;)

PS E cumva vreun "dirijor" care pune crizele la cale la fiecare 41 de ani in Romania incepind cu anul de gratie 1866? Cum iesim din ciclul asta? Putem sa-l face de 53 de ani? Mayasii au mai multe informatii?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor