Lazea (BNR): Romania nu poate adera la zona euro daca oamenii nu inteleg ce citesc

Joi, 26 Februarie 2015, ora 16:46
3046 citiri
Lazea (BNR): Romania nu poate adera la zona euro daca oamenii nu inteleg ce citesc

Educatia ar trebui sa reprezinte piatra de temelie pentru dezvoltarea Romaniei, in perspectiva aderarii la zona euro, pentru ca nu poti adera la euro cu oameni care nu inteleg ce citesc, sustine economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.

In acest sens, el are trei propuneri care vizeaza inlocuirea sistemului de meditatii private cu meditatii publice, rezervarea unui numar de locuri in universitati pentru studentii de la sate si un invatamant superior cu studenti prezenti la cursuri.

"Piatra de temelie de unde trebuie inceputa toata discutia asta este educatia. Sistemul de educatie este intr-o mare problema. Am propus trei lucruri. Sa se desfiinteze sistemul meditatiilor particulare, unde numai cei care au bani pot sa isi instruiasca copiii in ore suplimentare, iar aceiasi profesori pot sa dea meditatii in scoala, dupa ore si sa fie platiti de primarie.

Primariile sa construiasca mai putine borduri in fiecare an si sa aloce o parte din banii respectivi pentru meditatii post ore. Si cand vine copilul acasa sa fie cu lectiile facute, nu sa se apuce la ora 8 seara cand vin parintii sa rezolve 50 de probleme", a subliniat Lazea.

Adevarata solutie pentru criza francului elvetian? Interviu cu un expert BNR

In opinia sa, o alta problema vizeaza admiterea in invatamantul superior pentru tinerii de la sate.

"Nu vedeti ca satele romanesti nu au specialisti pentru ca numai 2% din absolventii de facultate provin din mediul rural, care reprezinta 35% din populatie. Pentru asta zic eu ca ar trebui ca facultatile publice sa aloce 10% din locuri gratuit, eventual si cu burse, celor mai buni absolventi din mediul liceal din sate cu garantia si cu semnatura ca acestia se vor intoarce si vor profesa la sat. Nu se poate in toate cazurile, ca astronaut nu ai ce face la tara, dar ca medic, profesor, inginer, ai putea sa-ti asumi ca vei veni si vei profesa in satul tau", a explicat reprezentantul BNR.

Lazea: Invatamantul superior sa isi recapete prestigiul

Pe de alta parte, Valentin Lazea este de parere ca ar trebui sa se redea invatamantului superior prestigiul pe care ar trebui sa il aiba.

"Este inadmisibil, dupa parerea mea, ca invatamantul asa-zis de zi sa fie facut cu studenti care au ca prima activitate sa munceasca si seara, daca mai au timp si chef, sa se mai duca la facultate. Acesta este sistemul american, sa fie primit acolo la ei, la noi este inadmisibil. Asa calitate, asa studenti, asa invatamant, asa educatie", a precizat economistul sef al BNR.

El este de parere ca exista solutii si pentru cei care nu se pot intretine in facultate, prin credite, sau sistemul englez, care permite sa faci un an de facultate, intrerupi un an si muncesti, mai faci un an si tot asa. "Exista solutii. Dar ce se intampla acum este scandalos...ca dupa aceea diploma nu valoreaza nimic, pe cine incalzeste? Nu incalzeste pe nimeni", a mai spus Valentin Lazea.

Oficialul BNR a reamintit si rezultatele testelor PISA din 2012 care se realizeaza odata la trei ani pe un numar de 60 de tari la nivelul liceenilor de 16 - 17 ani. Potrivit acestora, Romania se afla pe locul 45 la matematica, pe 49 la stiinte si pe 50 la citire.

"Acest loc 50 este dramatic pentru ca inseamna ca oamenii nu stiu sa lucreze cu informatia care li se da. Ei citesc o fraza si nu stiu ce sa faca cu ea. Nu se poate cu oameni care sunt pe locul 50 ca si citire sa intri in zona euro", a concluzionat Lazea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#Romania aderare zona euro, #romani educatie financiara, #BNR educatie financiara , #zona euro