Liniste in Grecia, frontul se muta in Spania?

Luni, 19 Martie 2012, ora 07:26
2157 citiri
Liniste in Grecia, frontul se muta in Spania?
Foto: Arhiva

Cel mai recent pachet de sprijin financiar acordat Greciei de creditorii ei internationali a restaurat, in oarecare masura, calmul pentru tara europeana confruntata cu cele mai mari dificultati. Se prefigureaza, insa, semne ale unei noi furtuni pe continent.

Ministrii din zona euro au semnat de curand, la Bruxelles, imprumutul pentru Atena. Fondul Monetar International a confirmat, ulterior, contributia sa in intelegere.

Un acord privind consolidarea fondului de salvare din zona euro este asteptat spre finalul lunii martie.

Operatiunile de lichiditate ale Bancii Centrale Europene, care au cumulat 1.000 de miliarde de euro, au redus amenintarea unei crize bancare pe continent. Unii oficiali europeni indraznesc chiar sa vorbeasca despre "intoarcerea unui profit" din criza de lunga durata.

Dar, in spatele acestei scene incurajatoare, se prefigureaza o noua amenintare, sub forma Spaniei, potrivit The Independent.

Intelegerea cu Grecia a fost principalul subiect al intalnirii de la Bruxelles. Insa, imediat dupa aceasta ca importanta, a fost si problema deficitului bugetar al Spaniei.

Anul trecut, imprumuturile Spaniei au urcat la 8,5% din produsul intern brut, fata de o rata estimata la 6%. La inceputul acestei luni, premierul spaniol, Mariano Rajoi, a anuntat ca tinta fixata de Bruxelles privind deficitul bugetar din 2012, de 4,4% din PIB, este imposibil de atins si ca telul Guvernului spaniol este de 5,8% din PIB, afirmatii considerate o provocare directa la adresa partenerilor europeni.

Ministrii de finante din Eurogrup au ajuns, totusi, la un compromis: au acceptat ca Spania nu va atinge tinta propusa, dar au cerut Madridului sa efectueze taieri suplimentare de cheltuieli de 0,5% din PIB. Totodata, presedintele Eurogrup a cerut Spaniei sa nu se eschiveze de la tinta de 3% pentru 2013.

Astfel, Spania devine noua "linie intai" in razboiul politicii fiscale din zona euro.

Guvernele europene sunt hotarate sa nu se abata de la planul de reducere a deficitului. "Trebuie sa fim duri in prima runda a monitorizarii, astfel incat toata lumea sa stie ca suntem seriosi", a spus ministrul austriac al Finantelor, Maria Fekter, referindu-se la noul pact de disciplina fiscala.

Pe de alta parte, guvernele indatorate din sudul Europei sunt ingrijorate de efectele pe care taierile masive ale cheltuielilor publice le vor avea asupra cererii si cresterii economice, temandu-se ca astfel de masuri ar putea duce in cele din urma la adancirea crizei.

"Vedem o recesiune, nu doar in Spania, ci si in Europa. In mod clar principiul de baza este sa ne intoarcem la crestere si sa cream locuri de munca", a spus ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos.

Cu alte cuvinte, nu ne fortati prea mult.

Problemele cu care se confrunta Spania, precum rata ridicata a somajului si prabusirea pietei imobiliare, ameninta proaspat regasita stabilitate, inca fragila, a zonei euro, considera Sony Kapoor, de la think thank-ul Re-Define.

"Spania se confrunta cu riscuri considerabile si trebuie sa actioneze cu prudenta", a mentionat analistul pentru CNBC.

Potrivit acestuia, programul actual de austeritate reprezinta un "urias pericol" pentru situatia macroeconomica si stabilitatea sociala ale tarii.

"Panica a luat sfarsit momentan, dar 2012 va fi un an al austeritatii in Europa, iar starea Spaniei este reprezentativa pentru intreaga zona euro", a adaugat Sony Kapoor.

Grecia

Deficit: 10,2%

Datorie: 160% din PIB

Rata somajului: 21%

Prognoza de crestere economica pentru 2012: -4.4%

Spania

Deficit: 8,5%

Datorie: 68,5% din PIB

Rata somajului: 23%

Prognoza de crestere economica pentru 2012: -1%

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#deficit bugetar Spania, #criza zona euro Spania, #datorii Spania , #zona euro