Masinaria economica a Germaniei, pusa in pericol de propriul plan de salvare a Europei

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 23:42
1471 citiri
Masinaria economica a Germaniei, pusa in pericol de propriul plan de salvare a Europei
Foto:globalpost.com

Initiativa Germaniei de a modela restul Europei dupa propria imagine economica ar putea afecta sectorul exporturilor, care este motorul de baza al celei mai puternice tari din regiune.

Pe masura ce guvernele din Italia, Spania si Irlanda incearca s-o convinga pe Angela Merkel si pe jucatorii de pe piata obligatiunilor ca isi pot ajusta bilanturile, oficialii incearca sa ia masuri care sa restaureze competivitatea in regiune, noteaza Bloomberg.

Eforturile guvernelor din zona euro pentru a taia din costurile cu forta de lucru ar putea ajuta exportatorii din zona de sud a Europei sa concureze Germania.

"Este adevarat, credem in cresterea competivitatii si va trebui sa ne grabim pentru a ne reveni", a declarat Wolfgang Clement, un fost ministru din cabinetul lui Gerhard Schroder.

"Mi-e teama insa, sa nu ne complacem in aceste afirmatii potrivit carora Germania este puternica", a continuat Clement.

Germania, etichetata ca "bolnavul Europei" dupa reunificarea din 1990, a devenit motorul cresterii economice din Europa si al treilea mare exportator din lume dupa China si Statele Unite, in 2010, prin reducerea preturilor si diversificarea productiei.

Costurile cu forta de munca au crescut cu jumatate din ritmul de crestere al Greciei in zece ani de zile, potrivit institutului economic IMK din Dusseldorf.

Nemtii au inregistrat o crestere a exporturilor cu 5,2% pe an in perioada 2000-2010, in comparatie cu 3,1% cat a inregistrat Italia.

In contextul in care zona euro reprezinta cea mai mare zona de export pentru produsele nemtesti, Angela Merkel incearca sa impinga statele afectate de criza sa urmeze conducerea Germaniei si sa ia masuri pentru a promova cresterea economica si reducerea deficitelor.

"Mai degraba m-as concentra pe cresterea competivitatii in Europa, decat sa trebuiasca sa ma ingrijorez constant pentru programele de salvare" a declarat Merkel, in martie.

"Vrem sa ne asiguram ca situatia Europei, ca intreg, se imbunatateste", a continuat Merkel.

Daca eforturile pentru a contracara criza datoriilor suverane din Europa s-au concentrat pe coordonarea politicilor fiscale, liderii au cautat, de asemenea, masuri pentru a favoriza cresterea economica.

Pe masura ce tulburarile de pe piata au amenintat economiile tarile din regiune, tarile membre afectate de lipsa lichiditatilor incearca sa ajunga din urma tarile care se descurca mai bine, iar Franta si Italia sunt vazuti ca principalii rivali pentru economia germana.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Germania motor economic Europa, #Germania exporturi concurenta, #zona euro exporturi competivitate , #zona euro