Merkel a invins Ce inseamna o coalitie cu social- democratii pentru Romania si Europa - analisti

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 19:17
3753 citiri
Merkel a invins Ce inseamna o coalitie cu social- democratii pentru Romania si Europa - analisti

Rezultatul scrutinului din Germania reprezinta in primul rand o victorie personala a cancelarului Angela Merkel, care a devenit astfel singurul lider din zona euro, indiferent de culoarea politica, reales in tumultul generat din 2010 de criza.

Pe de alta parte, ramasa fara partenerii preferati de guvernare, Merkel ar putea fi nevoita sa formeze o coalitie cu principalii adversari electorali, scenariu cu cele mai mari sanse de materializare, caz in care am putea asista la unele schimbari ale politicilor economice atat in Germania, cat si in Europa.

Alegeri cu miza mare in Germania Merkel a castigat!

Cu un rezultat de peste 40%, Uniunea Crestin-Democrata ar putea forma guvernul cu partide mai mici, insa analistii anticipeaza ca Merkel ii va curta pe social-democratii, optand pentru stabilitate.

Insa social-democratii, care au cerut in timpul campaniei impunerea unui salariu minim orar, majorarea taxelor pentru cei cu venituri ridicate, dar si masuri de crestere in zona euro, nu se vor lasa convinsi usor.

Rezultate oficiale partiale:

Conservatorii Angelei Merkel CDU CSU au obtinut 42% din voturi.

CDU/CSU - 42% (311 locuri)

Partidul Social-Democrat (SPD) - 26% (192)

Partidul Stangii - 8,5% (64)

Partidul Verzilor - 8% (63)

Alternativa pentru Germania (AfD) - 4,9% -

Partidul Liberal-Democrat (FDP) - 4.7% -

Alegeri in Germania: De ce conteaza ca Angela Merkel isi pastreaza functia

Cerintele social- democratilor:

- introducerea salariul minim de 8,50 de euro (CDU accepta introducerea unor garantii salariale doar in unele sectoare speciale);

- majorarea impozitului pe veniturile de peste 100.000 de euro de la 47,5% la 49% (CDU se opune);

-"iertarea" datoriei de peste 60% din PIB (CDU se opune);

- reglementari mai dure in domeniul bancar si presiuni pentru crearea uniunii bancare;

- taxarea tranzatiilor financiare importante (masura agreata si de CDU);

Politicile SPD sunt orientate in general spre crestere economica si mai putina austeritate pentru periferie.

Ce inseamna o coalitie intre Merkel si SPD pentru Romania

Cum va arata Europa dupa alegerile de Germania

"In general, consider ca victoria electorala a Angelei Merkel va avea un impact redus asupra Romaniei. Chiar daca social democratii sunt inclusi in coalitie, Angela Merkel detine un mandat puternic.

In schimb, consider ca principalii factori care vor afecta Romania raman evolutiile crizei din zona euro - lucrurile s-au calmat in mod semnificativ in ultimul an, insa criza datoriilor nu este in niciun caz rezolvata, respectiv politica interna", a comentat William Jackson, analist Capital Economics, pentru Ziare.com.

Euroscepticimul nu mai poate fi ignorat

Rezultate obtinute de noul partid Alternativa pentru Germania (AfD), centrat pe destructurarea zonei euro, releva o realitatea care nu mai poate fi ignorata.

"Oricum va arata noul guvern, iar formarea lui ar putea dura cateva zile, un aspect important ce a fost evidentiat de rezultatele alegerilor din Germania, consta in opozitia in crestere a unui numar din ce in ce mai mare de germani fata de finantarea in viitor a economiilor periferice, pe care le percep ca fiind iresponsabile din punct de vedere fiscal.

Orice nou guvern care alege sa ignore acest scepticism in crestere in urmatoarele luni va pierde la urne", avertizeaza Michael Hewson, analist City, potrivit The Guardian.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#alegeri Germania Romania Europa, #Merkel coalitie social democrati, #victorie Merkel alegeri, #social democrati germania , #zona euro