Miercuri, ziua decisiva pentru zona euro

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 07:00
8245 citiri
Miercuri, ziua decisiva pentru zona euro
Foto: Business Insider

Curtea Constitutionala a Germaniei va hotari, miercuri, asupra legalitatii fondului de salvare din zona euro, ce poarta denumirea Mecanismul European de Stabilitate.

Daca aceasta va da un verdict negativ, va impiedica parlamentul german sa ratifice un tratat international cu privire la acest fond de salvare, relateaza CNN.

MES este una dintre componentele cheie ale planului de salvare a zonei euro, anuntat in luna iunie de liderii uniunii monetare, inclusiv cancelarul german, Angela Merkel. Acesta ar ajuta la stabilizarea pietelor finanicare si la imbunatatirea sistemului bancar al regiunii.

Aprobarea MES de Curtea Constitutionala germana este importanta mai ales pentru Spania, care ar fi prima tara ce va avea nevoie de ajutorul acestui mecanism, pentru a se califica pentru programul de achizitie de obligatiuni derulat de Banca Centrala Europeana.

La randul sau, Italia ar putea fi supusa presiunilor de a cere ajutorul MES, pentru a-si cobori costurile de finantare.

Ministerul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca se asteapta ca tratatul MES sa fie ratificat. Totusi, analistii sunt de parere ca judecatorii Curtii Constitutionale ar putea cere modificari prin care s-ar limita posibilitatea fondului de a reactiona rapid, in cazul unor crize.

"Orice limitari asupra operatiunilor MES ar fi vazute drept un factor negativ de catre piete", a explicat Timo Klein, economist senior la HIS Global Insight.

MES ar trebui sa dispuna, in cele din urma, de un capital de 500 de miliarde de euro, platit de guverne pe o perioada de mai multi ani. Din acesti bani se vor putea imprumuta tarile din zona euro care intampina dificultati financiare si ajung in pragul intrarii in incapacitate de plata. Astfel, MES va inlocui Fondul European pentru Stabilitate Financiara, cu ajutorul caruia au fost salvate Grecia, Portugalia si Irlanda.

Totusi, multi germani se opun ideii de a oferi si mai multi bani unor natiuni criticate pentru lipsa disciplinei fiscale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#decizie Mecanismul European Stabilitate, #Curtea Constitutionala germana fond salvare, #fond salvare zona euro , #zona euro