Ministrul elen de Finante: Grecia nu trebuie sa fie tap ispasitor

Luni, 19 Septembrie 2011, ora 16:17
959 citiri
Ministrul elen de Finante: Grecia nu trebuie sa fie tap ispasitor
Foto: Daylife

Grecia nu ar trebui sa fie "tapul ispasitor" al crizei datoriilor din zona euro, a declarat ministrul elen de Finante, Evangelos Venizelos.

El a adaugat ca institutiile europene si internationale folosesc Grecia drept "scuza" pentru a-si masca "propria lipsa de competenta in gestionarea crizei", relateaza BBC News.

Luni, ministrul elen de Finante trebuie sa discute cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Uniunii Europene cu privire la urmatoarea transa din ajutorul financiar, de care Grecia are nevoie pana luna viitoare, pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Venizelos a adaugat ca nici UE, nici FMI nu au oferit un raspuns "complet si exact" privind atacturile asupra monedei euro. Oficialul elen a precizat ca Grecia a fost "santajata si umilita".

"Daca vrem sa stabilizam situatia, daca vrem sa evitam intrarea in incapacitate de plata, daca vrem sa ramanem in inima zonei euro, daca vrem ca tara sa nu mai fie santajata si umilita - deoarece niciun cetatean nu merita sa suporte umilirea propriei tari - trebuie sa luam trei mari decizii strategice, parte din strategia noastra nationala", a spus Venizelos.

Aceste mari trei puncte strategice sunt implinirea tintelor fiscale pentru 2011 si 2012, ajungerea la surplus bugetar, cat de curand posibil, si efectuarea unor schimbari structurale, care sa permita Greciei sa devina mai competitiva si mai productiva.

Insa, dupa o intalnire de doua zile a ministrilor de Finante din zona euro si a bancherilor centrali, oficialii suedezi au pus ca Grecia nu a facut de ajuns pentru a-si atinge tintele bugetare.

"Guvernul elen nu a fost constant in mesajul privind implementarea. Trebuie sa ramana la un singur mesaj: ca vor realiza acest lucru, indiferent care sunt costurile", a spus Anders Borg, ministrul suedez de Finante, citat de Bloomberg.

Pe de alta parte, Venizelos a declarat ca problema majora este sa se asigure ca Grecia va primi a sasea transa din ajutorul financiar, in cele mai bune conditii posibile. Oficialul elen a precizat ca premierul si-a amanat vizita programata in Statele Unite, unde ar fi trebuit sa aiba intalniri cu directorul FMI, Christine Lagarde, si secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, pentru a putea lua decizii rapide in aceasta saptamana, cand Parlamentul trebuie sa voteze asupra mai multor masuri, inclusiv planul de a oferi fondului de salvare european mai multa importanta.

Grecia nu va reusi sa plateasca datoriile

Urmatoarea intalnire a ministrilor de Finante din zona euro este pe 3 octombrie, cand vor lua o decizie privind deblocarea transei pentru Grecia. Aceasta ar trebui sa ajunga in bugetul elen pana la mijlocul lunii octombrie, permitand Guvernului sa plateasca facturile pana la sfarsitul anului.

Multi sunt, insa, de parere, ca Grecia nu va reusi sa-si plateasca datoriile, unul dintre sustinatorii acestei idei fiind chiar fostul director general al FMI, Dominique Strauss-Kahn. In primul interviu acordat dupa ce a fost acuzat de violarea unei cameriste dintr-un hotel din New York, Strauss-Kahn a declarat ca, daca ar incerca sa-si plateasca datoriile, Grecia ar fi "saracita", prin urmare toata lumea trebuie sa fie pregatita sa suporte pierderi.

"Nu pot sa plateasca. Eforturile liderilor europeni au fost prea mici sau realizate prea tarziu sau, de multe ori, si prea mici si prea tarziu", a comentat Strauss-Kahn.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#zona euro, #sprijin financiar Grecia, #criza datorii zona euro , #zona euro