Modelul Ceausescu de plata a datoriilor nu poate fi aplicat in Occident - Harvard

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 22:08
4131 citiri
Modelul Ceausescu de plata a datoriilor nu poate fi aplicat in Occident - Harvard
Foto: Wikipedia

Modelul Ceausescu nu poate fi aplicat in cazul tarilor afectate de criza datoriilor suverane, deoarece acestora li se cere sa ia, din punct de vedere politic, masuri pe care nu le-au luat niciodata pana acum, explica Kenneth Rogoff, un economist de la Harvard, dand exemplul modelul dictatorului roman, care avea o fixatie prin plata datoriilor.

"Nu le poti cere tarilor din periferia zonei euro sa stranga cureaua si apoi sa plateasca, deoarece li se cere sa faca lucruri pe care, din punct de vedere politic, nu le-au mai facut pana acum", a declarat Rogoff, citat de Wall Street Journal.

"Sa luam de exemplul cazul Romaniei, acolo unde Nicolae Ceausescu avea o fixatie sa plateasca datoriile. A reusit, insa nimeni nu a avut caldura in timpul iernii. Oamenii aveau o viata mizerabila. Un asemenea lucru nu este sustenabil intr-o democratie", a continuat economistul.

O restructurare a datoriei publice a Portugaliei este inevitabila celei a Greciei si exista posibilitatea ca si Irlanda si Spania sa trebuiasca sa faca acelasi lucru.

Rogoff, profesor de economie la Universitatea din Harvard, a explicat ca asigurarile liderilor europeni ca nu va urma nicio restructurare dupa cea a Greciei este la fel de falsa ca afirmatia ca datoria publica a acestei tari poate fi sustinuta.

Potrivit economistului, actualele imbunatatiri in piata datoriilor publice din tarile periferice regiuni sunt o iluzie.

Guvernele vor trebui cu siguranta sa absoarba pierderile, bancile care cumpara obligatiuni cu ajutorul temporar al finantarilor BCE trebuind sa fie recapitalizate.

"Este evident ca o sa urmeze restructurari in Grecia si Portugalia, probabil si in Irlanda, unde ar fi necesara platirea datoriilor catre banci, si in Spania la fel, daca includem datoriile catre sectorul privat, catre marile banci".

In ceea ce priveste Italia, economistul a opinat ca in aceasta tara este nevoie doar de lichiditati.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Ceausescu datorii Romania, #Ceausescu datorii suverane, #Ceausescu datorie externa , #zona euro