Niciun acord privind soarta Greciei la intalnirea de la Bruxelles

Joi, 12 Februarie 2015, ora 07:00
3895 citiri
Niciun acord privind soarta Greciei la intalnirea de la Bruxelles

Reuniunea ministrilor de Finante din zona euro miercuri la Bruxelles nu a condus la niciun acord cu Grecia, care "nu a acceptat" prelungirea programului de ajutor actual, sustinut de creditorii ei, a anuntat o sursa guvernamentala greaca, citata de AFP.

"Acest Eurogrup nu a condus la un acord. Prelungirea memorandumului nu a fost acceptata", a declarat aceasta sursa, potrivit careia negocierile vor continua "in vederea unui acord reciproc benefic" pentru cele doua parti asupra viitorului finantarii, reformelor si datoriei Greciei.

Reuniunea extraordinara a ministrilor de Finante din zona euro a inceput in jurul orei 16.30 GMT, pentru a incerca sa se apropie punctele de vedere si a examina planul Atenei pentru a se finanta pe termen scurt.

In timpul acestei reuniuni, Grecia, reprezentata de ministrul sau de Finante Yanis Varoufakis, "a sustinut esecul memorandumurilor", acordurile incheiate incepand din 2010 intre Atena si Troica (UE-BCE-FMI), bazate pe acordarea unui imprumut de 240 miliarde de euro in schimbul unei austeritati drastice si unei lungi liste de reforme structurale.

Acest program ce urmeaza sa se incheie la sfarsitul lunii februarie este contestat de noul guvern grec care il face responsabil de explozia somajului si saracirea populatiei, in ciuda unei anumite stabilizari a finantelor tarii si chiar daca datoria elena continua sa atinga niveluri record, aminteste AFP.

Potrivit sursei elene, Atena de asemenea "a pus in dezbatere" in timpul acestui Eurogrup "problema crizei umanitare si datoriei".

Grecia zgaltaie zona euro: Miza intalnirii cruciale de azi de la Bruxelles

Europenii vor sa convinga Atena sa ceara prelungirea programului actual, inainte de a examina solutii pentru reducerea datoriei, care reprezinta peste 175% din PIB-ul grec. Decizia trebuie luata nu mai tarziu de 16 februarie, la o noua reuniune a zonei euro, deoarece mai multe parlamente trebuie apoi sa-si dea aprobarea.

Grexit: Ce se va intampla daca Grecia va iesi din zona euro? Care sunt scenariile posibile

Guvernul lui Alexis Tsipras (foto) refuza orice prelungire a programului actual si propune un plan alternativ de finantare si reforme.

Miting de amploare la Atena, discutii cruciale la Bruxelles: Europa nu ne poate santaja!

Citeste si:
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
Litigii de aproape un miliard de euro la CNAIR pentru nerespectarea clauzelor, anunță Grindeanu
inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, 28 mai, că în prezent există litigii în care diverse firme cer CNAIR aproape un miliard de euro pentru nerespectarea unor clauze...
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Ce a discutat premierul Nicolae Ciucă despre energia nucleară în România cu o delegație a senatului SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit sâmbătă, 28 mai, o delegaţie a Senatului SUA condusă de Robert Portman. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte legate de sprijinul...
Comentarii
tieues
rank 5
UE e uniune de banckeri nu uniune de persoane