Norii negri se aduna iar deasupra Europei - Urmeaza o noua criza?

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 19:13
4521 citiri
Norii negri se aduna iar deasupra Europei - Urmeaza o noua criza?
Foto: AFP

Tensiunile politice din Portugalia ar putea reaprinde criza datoriilor din Europa, dupa ultimul an in care situatia a fost destul de calma.

Dobanda obligatiunilor cu termen la 10 ani a ajuns la 8%, nivel critic la care aceasta tara a cerut ajutor extern.

BBC noteaza ca Guvernul de la Lisabona a fost prea zelos in implementarea masurilor de austeritate impuse de institutiile europene. Statul iberic a avut in ultimii ani cele mai mari cresteri ale taxelor si taieri masive de cheltuieli.

In consecinta, Bruxelles-ul s-a laudat ca a facut un exemplu de austeritate din Portugalia, pentru simplul fapt ca a facut tot ce i s-a cerut.

Insa aceste lucruri s-au intors impotriva ei, deoarece reformele au atins nivelul maxim. Chiar si unii ministri incep sa aiba indoieli in acest sens, deoarece recesiunea pare sa nu se mai termine.

Tocmai de aceea, ministrul portughez de Finante, Vitor Gaspar, si-a anuntat demisia, in aceasta saptamana, iar presa locala anunta ca si altii ar putea sa renunte la portofoliile lor.

Somajul in tara iberica este de 17,6%, astfel ca exista 932.000 de persoane fara loc de munca, iar mii de absolventi de facultati pleaca in alte state. In aceste conditii, oamenii au iesit pe strazi saptamana trecuta si au cerut imbunatatirea nivelului de trai.

Daca va cadea Guvernul, atunci acest lucru va impiedica implementarea reformelor, iar Portugalia va ramane in continuare dependenta de finantare externa.

Oficialii europeni fac apel la stabilitate

Deja Portugalia a primit derogarea de la data pana la care isi poate scadea drastic deficitul bugetar.

Pana si Fondul Monetar International a precizat ca situatia datoriilor este foarte fragila, iar ingrijorarile institutiilor europene au fost sumarizate de presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, care a avertizat ca "credibilitatea financiara a Portugaliei poate fi pusa in pericol de instabilitatea politica", oficialul adaugand ca, daca aceasta tara se va prabusi, efectele se vor resimti pe tot batranul continent.

In plus, seful ministrilor de Finante din zona euro, Jeroen Dijsselbloem, a mentionat ca "situatia este ingrijoratoare".

Si Germania a intervenit, cancelarul Angela Merkel reiterand increderea sa ca Portugalia se va tine de programul de reforme.

Un nou bailout?

In continuare, Portugalia trebuie sa decida ce vrea sa faca, in conditiile in care oamenii politici trebuie sa gaseasca un consens in ceea ce priveste continuarea sau nu a reformelor si taierilor.

Astfel, Guvernul ar putea incerca sa convinga Bruxelles-ul sa domoleasca termenele pentru bailout-ul de 78 miliarde de euro, care a fost adoptat in 2011, insa acest lucru nu va fi usor, noteaza BBC.

Premierul portughez a avertizat deja populatia sa se pregateasca de noi sacrificii, pentru a evita un al doilea bailout. Insa cancelarul german se afla in plina campanie electorala, asa ca e putin probabil sa fie de acord cu un astfel de scenariu.

Situatia statului iberic arata ca este foarte greu unei astfel de economii sa iasa din programul de reforme si sa revina pe crestere, conchide BBC.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#prabusire Portugalia, #criza politica Portugalia, #probleme Europa, #criza Europa , #zona euro