O bomba financiara de 600 de miliarde de dolari sta sa explodeze

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 07:07
4789 citiri
O bomba financiara de 600 de miliarde de dolari sta sa explodeze
Foto: dreamstime

Criza financiara mondiala a dus la existenta unor instrumente financiare derivate periculoase, ce insumeaza 600 de miliarde de dolari pe piata, o adevarata bomba cu ceas, care sta sa explodeze.

Vreti sa stiti adevaratul motiv al bancilor care nu crediteaza si de ce grupul tarilor PIIGS (Portugalia, Grecia, Irlanda, Italia si Spania) detine controlul in Europa? Deoarece exista riscul instrumentelor financiare derivate din piata, ce insumeaza 600 de miliarde de dolari, informeaza Money Morning.

In 2009, cinci banci au detinut 80% din derivatele din America. Acum, doar patru banci dispun de 95,9% din derivatele din SUA, potrivit unui raport al biroului Currency Comptroller.

Cele patru banci in cauza sunt: JPMorgan Chase, Citigroup Inc., Bank of America Corp. si Goldman Sachs Group Inc. Instrumentele financiare derivate au jucat un rol esential la caderea economiei globale, astfel incat politicienii de top din lume ar trebui sa stapaneasca aceste lucruri, dar nu se intampla acest lucru.

In loc sa atace frontal aceasta problema, autoritatile au scapat-o de sub control, iar rezultatul este o bomba cu ceas de 600 de miliarde de dolari, numita piata instrumentelor derivate.

Derivatele, o exagerare?

Valoarea instrumentelor derivate din lume este estimata la mai mult de 600 de miliarde de dolari. Produsul intern brut (PIB) al lumii este de numai 65 de miliarde de dolari sau aproximativ de 10,83% din valoarea la nivel mondial a derivatelor de pe piata, conform The Economist.

In concluzie, nu exista destui bani pe planeta pentru a ajuta bancile, in caz ca au probleme.

Pentru a fi corecti, Banca de Reglementari Internationale (BIS) a estimat ca valoarea neta a riscului derivatelor necolaterale este cuprinsa intre 2.000 de miliarde si 8.000 de miliarde, care este o suma uriasa si mult mai mare decat miliardele despre care se vorbeste in Europa.

Imaginati-va explozia a 600 de miliarde de dolari, caz in care mai multe banci vor intra in colaps. Aceasta ar eclipsa colapsul bancii Lehman Brothers.

O implicare guvernamentala ar putea face ca investitorii sa intre in panica, provocand retrageri masive din bancile importante europene. Asta ar provoca falimentul unor banci.

Desi bancile americane au limitat expunerea lor in Grecia, ele au imprumutat bancilor si guvernelor europene sute de miliarde de dolari, si acum acestea nu mai sunt capabile sa le dea inapoi.

Potrivit BIS, bancile americane au imprumutat doar 60,5 miliarde de dolari bancilor din Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania si Italia, tarile cu cel mai mare risc de neplata a datoriilor. Dar acestea au imprumutat bancile franceze si germane cu 275,8 miliarde de dolari.

Bancherii si politicienii din intreaga lume ar trebui sa fie mai putin preocupati sa stimuleze "cererea" si mai concentrati pe aceasta bomba cu ceas de 600 de miliarde de dolari a derivatelor, care poate exploda.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#bomba financiara derivate piata, #prabusirea derivatelor piete financiare, #criza instrumente financiare derivate, #colaps banci europene, #expunere piata financiara grecia , #zona euro