O tara aflata in hibernare pana acum ar putea rupe Europa

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 07:43
24249 citiri
O tara aflata in hibernare pana acum ar putea rupe Europa

Nu a fost subiect de discutii aprinse pana acum, insa o tara in aparenta "hibernare" ar putea decide soarta Europei. Alegerile generale din Finlanda, care au avut loc duminica, ar putea determina viitorul Batranului Continent, avand in vedere ca aceasta tara, care are doar 5,4 milioane de locuitori, a fost cel mai vehement critic al Greciei.

Luna trecuta a aparut un memorandum care dezvaluie planul de contagiune pregatit de autoritatile din Helsinki pentru cazul in care elenii vor parasi zona euro.

Desi poate fi interpretata ca o masura de precautie, ea demonstreaza din nou ca finlandezii nu sunt foarte rabdatori cu Atena, arata BBC.

La apogeul crizei grecesti, in 2011, Guvernul de la Helsinki a tinut cu dintii si a reusit sa negocieze un angajament biletaral, prin care grecii se angajau sa dea un miliard de euro finlandezilor, daune colaterale pentru ca au participat la planul de salvare.

Un an mai tarziu, natiunea nordica a fost prima care a adus in discutie iesirea elenilor din uniunea monetara.

"Trebuie sa fim pregatiti", a spus ministrul de Externe de la acea vreme.

Iar impasul in care se afla Grecia in prezent este, partial, o consecinta a obiectiilor formulate de finlandezi.

Se pare ca Guvernul de la Helsinki a fost obstacolul in calea fericirii Atenei, avand in vedere ca s-ar fi opus extinderii programului de salvare a Greciei, in februarie 2015, potrivit unor surse.

Compromisul la care s-a ajuns, trei luni in loc de sase luni, i-a pus pe eleni in pozitia in care au nevoie disperata de bani.

Guvernatorul bancii centrale de la Helsinki, Erkki Liikanen, este unul dintre oficialii care a insistat ca FMI, BCE si zona euro sa fie pregatiti sa taie resursele pentru greci.

Omul care supravegheaza banii UE: Falimentul acestei tari ar trimite economia mondiala "in ape necunoscute"

Strangulata de euro

Dar spre deosebire de germani, "colegii" lor din zona euro, finlandezii au probleme economice.

Tara nordica a fost timp de trei ani consecutivi in recesiune, iar produsul intern brut inca se afla cu 5% sub nivelul inregistrat inainte de criza.

Scaderea pretului petrolului si relaxarea cantitativa pregatita de Banca Centrala Europeana (BCE) vor ajuta putin economia tarii, insa insuficient. Prognozele arata o crestere a PIB-ului de doar 0,8% in acest an. Mai prost stau doar Italia si Cipru.

Avansul anemic a contat pentru agentiile de rating, astfel ca Finlanda a pierdut cel mai bun calificativ, triplu A, in 2014. Mai mult, Fondul Monetar International (FMI) a sfatuit Guvernul de la Helsinki sa adopte un pachet amplu de reforme si sa faca pasii necesari pentru consolidarea fiscala.

"Nu mai exista simpatie pentru Grecia, mai ales pentru ca economia noastra se zbate intre viata si moarte", a aratat Jan von Gerich, analist la banca Nordea din Helsinki.

"Daca maine ar fi un referendum referitor la soarta elenilor, raspunsul ar fi unul negativ", a adaugat acesta.

Ce probleme are Finlanda

Somajul in Finlanda este in crestere, astfel ca anul acesta a ajuns la 9%, iar datoria externa si deficitul bugetar incep sa se apropie vertiginos de limita acceptata de zona euro. Iar la fel ca toate tarile nordice, a cazut intr-o capcana demografica. In prezent, Finlanda este natiunea care imbatraneste cel mai repede. Daca adaugam si productivitatea redusa, ne vom da seama ca acest stat este prins in rigorile zonei euro.

"Cresterea economica in interiorul uniunii monetare este o idee care nu mai poate fi realizata", a spus Karl Whelan, profesor de economie la University College Dublin.

Adoptarea euro le-a rapit posibilitatea de a-si deprecia moneda dupa cum e nevoie, asa cum au facut-o de multe ori, in cazuri de criza, iar acest lucru i-a repus mereu pe picioare.

O alta amenintare este criza din Rusia vecina, iar actualul premier Alexander Stubb, de la Partidul Coalitia Nationala, a transmis de multe ori ca tara lui a avut parte de un deceniu pierdut in interiorul zonei euro.

Vor bloca un nou program de salvare a Greciei?

Partidul nationalist Finlandezii Adevarati a avut parte de o crestere spectaculoasa, in ultimii doi ani. La inceput, a fost impotriva ajutorarii Greciei. Ulterior, si-a schimbat numele in Partidul Finlandezilor si si-a inducit tonul. In consecinta, "lupta" impotriva elenilor a fost continuata de social-democrati.

Insa partidul care are cele mai mari sanse sa castige alegerile este Partidul de Centru, care s-a aflat in Opozitie pana acum.

Daca se va ajunge ca elenii sa ceara al treilea program de salvare, acesta trebuie sa fie aprobat de toate parlamentele statelor din zona euro. Deci va fi si cazul Finlandei. Astfel, partidele care se opun salvarii elenilor ar putea avea un cuvant de spus, iar grecii ar ramane pe fundul prapastiei, in cel mai rau caz.

Fara banii de la creditorii internationali, e posibil ca Grecia sa intre in faliment si sa iasa din zona euro, provocand probleme economice la nivel mondial.

Primele rezultate partiale

Primele rezultate partiale ale votului de duminica arata ca Partidul de Centru a obtinut 23,2% din voturi. Partidul Coalitia Nationala al premierului conservator Alexander Stubb se situeaza pe locul al doilea cu 17,9%, social-democratii se afla pe locul al treilea cu 17,7%, in timp ce formatiunea nationalista a obtinut 15,8% din voturi.

Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
După criza provocată de pandemia de coronavirus în urmă cu patru ani, statele lumii s-au confruntat cu o inflație mare și constantă, care nu a mai fost văzută, în multe locuri, de la...
Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
Meciul socio-economic din România pune mari probleme afaceriștilor. Micii antreprenori cad pe capete, iar cei care speră la statutul de întreprinzător se întreabă de mai multe ori dacă...
#alegeri Finlanda soarta Grecia, #Finlanda iesire Grecia zona euro, #alegeri Finlanda soarta Europa , #zona euro
  1. Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
  2. Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
  3. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  4. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  5. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  6. Platforma X a lui Elon Musk înșală utilizatorii și încalcă regulile pentru conținutul online, acuză Uniunea Europeană
  7. Funcția pe care toți utilizatorii o așteptau de la căștile Samsung. Cum funcționează Voice Control
  8. Microsoft anunță noi prețuri pentru abonamentele Game Pass Xbox
  9. Cele mai mari pericole pentru companiile românești înainte de 2025. Radu Burnete: „Nu trebuie să tot dăm electroșocuri economiei”
  10. Funcția care nu este disponibilă pe ecranul secundar al smartphone-ului Galaxy Z Flip 6 al Samsung